Institute of Genetics,
Physiology and Plant Protection
Ministry of Education,
Culture and Research
Aprecieri ale activității inovaționale a cercetătorilor
Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor la Salonul Internaţional al Cercetării Știinţifice, Inovării şi Inventicii PRO INVENT 2021
În perioada 20-22 octombrie s-a desfășurat în format on line cea de-a XIX-a ediție a Salonului Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii PRO INVENT 2021. Evenimentul a fost organizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, sub egida Ministerului Educației Naționale și Ministerului Cercetării și Inovării din România. Acesta a reunit peste 50 de entități participante din rândul universităților, institutelor, centrelor și stațiunilor de cercetare, clusterelor, firmelor, asociaţiilor inventatorilor, precum și persoanelor fizice, care au înscris pentru jurizare peste 400 de invenții.
În competiție au fost înscrise sute de proiecte și invenții din variate domenii inclusiv energia, mediul, sănătatea, agricultura, horticultura și industria alimentară. O secţiune specială a Salonului a fost reprezentată de lucrările studenţilor și grupurilor de studenţi, afiliate cu structurile de inovare şi cercetare ale universităţii din Cluj-Napoca. Salonul a inclus și o expunere a artei computerizate - pictură şi fotografie - a studenţilor de la specializarea Arte Plastice şi Decorative din cadrul Facultăţii de Litere, Centrul Universitar Nord din Baia Mare. Aprecierile participanţilor, interesul de care s-a bucurat din partea vizitatorilor de specialitate şi a presei, au consacrat Salonul Internaţional al Cercetării Științifice, Inovării şi Inventicii PRO INVENT de la Cluj-Napoca drept o manifestare de referinţă în viaţa inventicii româneşti, o formă eficientă de mai bună cunoaştere, apreciere şi stimulare a celor ce s-au distins prin creativitate. La acest important eveniment a participat și echipa de cercetători ai Institutului de Genetică Fiziologie și Protecție a Plantelor, prezentând 9 brevete pentru soi de plantă și 2 brevete de invenții. În rezultatul jurizării invențiile cercetătorilor IGFPP au fost apreciate cu patru medalii de aur, două medalii de argint și cinci medalii de bronz.
Diplomă și medalie de aur
• ALEXANDROV Eugeniu, BOTNARI Vasile, GAINA Boris. Augustina - genotip interspecific rizogen V.vinifera (2n=38) x M.rotundifolia (2n=40).
• LUPAŞCU Galina, GAVZER Svetlana, SAŞCO Elena, VEVERIŢĂ Efimia, ROTARI Silvia, GORE Andrei. Soi de grâu comun de toamnă (Triticum aestivum L.), Moldova 16.
• VEVERIȚĂ Efimia, LEATAMBORG Svetlana, LUPAȘCU Galina, ROTARI Silvia, GORE Andrei. Soi nou de triticale de toamnă (Triticosecale Witt.) - Costel.
• ROTARI Silvia, VEVERIȚĂ Efimia, LUPAȘCU Galina, GORE Andrei, LEATAMBORG Svetlana, COINAC Irina. Sofidurum o nouă varietate de grâu durum de toamă (Triticum durum Desf.).
Diplomă și medalie de argint
• GONCEARIUC Maria, BALMUȘ Zinaida, COTELEA Ludmila, BOTNARENCO Pantelimon, BUTNĂRAȘ Violeta, MAȘCOVȚEVA Svetlana. Soi timpuriu de Salvia sclarea L. (șerlai) Parfum Perfect.
• SÎROMEATNICOV Iulia, BOTNARI Vasile, COTENCO Eugenia, CHIRILOV Eleonora. Soi nou de tomate Solanum lycopersicum L. Flacăra.
Diplomă și medalie de bronz
• GONCEARIUC Maria, BALMUȘ Zinaida. Aroma Unica, the new variety of Lavandula angustifolia Mill., (lavender).
• CAUȘ Maria, CĂLUGĂRU-SPĂTARU Tatiana, DASCALIUC Alexandru. Metodă de determinare a temperaturii de inhibiție a sistemului radicular la castravete Cucumis sativus L.
• ELISOVEȚCAIA Dina, IVANOVA Raisa, MAȘCENCO Natalia, BOROVSKAIA Alla. Procedeu de sporire a germinării semințelor de fag (Fagus sylvatica).
• MAKOVEI Milania, BOTNARI Vasile, GANEA Anatol. Soiul nou de tomate (Solanum lycopersicum L.) - Matriona.
• MIHNEA Nadejda, BOTNARI Vasile, LUPAȘCU Galina, SALTANOVICI Tatiana, MIHNEA Mihaela. Soi nou de tomate Solanum lycopersicum L. Exclusiv.
Adresăm felicitări cordiale cercetătorilor IGFPP ce se dedică cu abnegație activității creative și promovează buna imagine a institutului pe arena internaţională. Le dorim inspirație, realizări remarcabile, gratitudine și apreciere, multă sănătate, lumină și căldură în căminele familiale.
Pentru vizualizarea materialelor prezentate:
https://proinvent.utcluj.ro/img/catalogs/2021.pdf
https://proinvent.utcluj.ro/documente/IGFP2021_postere.pdf