În memoriam doctorului în științe agricole PAILIC ION
(30.05.1941 -17.04.2020)
La 17 aprilie 2020 s-a stins din viaţă PAILIC ION, doctor ştiinţe agricole.
Pailic Ion, după absolvirea tehnicumului agricol din or.Camenca (1961), începe activitatea ca agronom, ulterior agronom-şef al colhozului „Pravda” s. Chişteliniţa, r-nul Orhei. Datorită perseverenţei, insistenţei şi muncii cu abnegaţie în anul 1966 este ales locţiitor de preşedinte, preşedinte de colhoz „Biruinţa” satul Morozeni, r-nul Orhei mai apoi este numit director al „sovhoz- fabricii” s.Morozeni acelaşi raion. Ca tânăr specialist s-a evidenţiat prin implementarea cu succes a culturii viţei de vie, livezilor intensive, introducerea asolamentelor cu culturi noi furajere.
Avansând în experienţa de producere şi organizatorică Pailic Ion, în anul 1974, este ales în calitate de Secretar al Comitetului raional de partid or. Orhei. În această funcţie îşi manifestă cunoştinţele în soluționarea a mai multor probleme în practica agricolă, îmbunătăţirii stării sociale a satului, procesului de învăţământ şi educaţiei.
Pentru succesele obținute în activitate dl Pailic I., în decembrie 1973, este decorat cu Ordinul „Insigna de Onoare” a ex Uniunii Sovietice, iar în a.1974 este numit în funcţie de inspector a secţiei organizatorice a Comitetului Central a P.C.M.
În anul 1976 dl.Pailic I. ca tânăr conducător cu perspectivă este recomandat să-şi continue studiile la Academia de Ştiinţe Sociale a CC al PCUS or. Moscova.
După absolvirea Academiei, obţinând diploma cu menţiune este ales (1978) preşedinte al Comitetului executiv raional Nisporeni. Folosind cunoştinţele acumulate pe parcurs se implică activ în viaţa socială şi de producere a raionului.
Raionul Nisporeni a fost iniţiatorul în republică de a construi la sate „Casa Sănătăţii”, şcoli şi grădiniţe de copii, trotuare şi drumuri asfaltate. Au fost construite şcolile din satele Grozeşti, Dolna, Cioreşti, „Casa Sănătăţii„ s. Balaneşti, cladirile administrative ale sovetelor săteşti Mileşti, Iurceni, Cioreşti, or. Nisporeni. Pentru dezvoltarea cu succes a economiei raionului a fost aplicat în practică proiectul de fondare a livezii de prun cu suprafața a peste 3000 de hectare unica în Republica Moldova, construirea fabricilor de uscare şi prelucrare. Avansând în experienţă de producere se implică în mai multe probleme de practică agricolă. Acestea îl fac să alegă calea cercetărilor în agricultură, care finalizează în anul 1982 cu susţinerea tezei de doctor în ştiinţe agricole la Academia Agrară ”K.A.Temireazev” din or. Moscova.
Activitatea ştiinţifico-managerială a desfăşurat-o activ începând cu anul 1985, activând în cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei în funcția de director al Bazei Ştiinţifice Experimentale.
Cercetările desfăşurate pe întreaga perioadă de activitate au avut drept scop – implementarea şi reproducerea soiurilor noi de cerealiere păioase de toamnă (grâu comun, grâu durum, triticale şi secară), soia create de cercetatorii Institutului de Genetică, Fiziologie si Protecţie a Plantelor.
Rezultatele investigaţiilor sunt prezentate în circa 32 lucrări, inclusiv 1 monografie.
Dr. Ion Pailic a participat activ la promovarea implementării rezultatelor cercetărilor în sectorul real al republicii, participând la un șir de seminare, mese rotunde, „Ziua câmpului” cu specialişti din sectorul agricol.
Doctorul PALIC Ion s-a evidenţiat și prin particularităţile sale omeneşti. Va rămâne în memoria colegilor și celor care l-au cunoscut ca om de omenie, simplu, mărinimos.
În aceste clipe cernite suntem alături de rudele, prietenii şi colegii, celuia care a fost doctorul în ştiinţe agrciole PAILIC Ion, exprimând sincere condoleanţe şi sentimente de profundă compasiune în legătură cu trecerea Domniei Sale în lumea celor drepţi.
Dumnezeu să-l odihnească în pace.