Institute of Genetics,
Physiology and Plant Protection
Ministry of Education,
Culture and Research
(27.02.1933 – 31.08.2018)
La 31 august 2018 s-a stins din viaţă Petru Negru, doctor ştiinţe biologice, savant în domeniul fiziologiei plantelor. Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor, comunitatea ştiinţifică a pierdut un savant onorabil, un coleg şi un prieten.
Doctorul Petru NEGRU s-a născut la 27 februarie 1933 în s.Volcineţ, r-l Calaraş într-o familie de agricultori. După absolvirea şcolii medii continuă studiile la scoala pedagogică din Calaraş (1947-1949) pe care o absolveşte la secţia cu frecvenţă redusă (1952), activând concomitent în calitate de profesor la şcoala medie din satele Bahmut şi Temeliuţi. Anii 1952-1956 au fost dedaţi serviciului militar. Ulterior îşi face studiile la facultatea de Horticultură a Institutului Agricol în num. M.Frunze din Chişinău (1956-1961), obţinând calificarea de agronom învăţat. După absolvirea cu menţiune a Institutului Agricol activează în calitate de agronom în s.Vălcineţ, r-l Calaraş. Însă setea de a cunoaşte îl îndeamnă să continue studiile în calitate de doctorand al Institutului de Fiziologie şi Biochimie a Academiei de ştiinţe a R.Moldova (1964-1967). În activitatea sa ştiinţifică parcurge toate treptele – de la laborant, cercetător ştiinţific, şef de laborator, devenind o persoană cunoscută între specialiştii din viticultură. Realizarea potenţialului şi capacităţilor intelectuale au fost confirmate plenar la susţinerea tezei de doctor în ştiinţe biologice (Chişinău, 1970).
Activitatea ştiinţifică a doctorului în ştiinţe biologice, Petru Negru, a fost orientată în direcţia studiului reacţiilor de adaptare a plantelor de viţă de vie la factorii extremali şi stresogeni în funcţie de condiţiile de creştere la regim de gradient al factorilor ecologici.
Pe parcursul a peste 50 de ani de activitate Domnul Petru Negru a realizat un ciclu amplu de cercetări, privind studiul ce vizează rezistenţa la ger, iernare şi productivitatea viţei de vie, în funcţie de influenţa unilaterală a factorilor ecologici de bază şi acţiunea asociată a factorilor ecologici ai teritoriului deluros al Republicii Moldova, caracteristic şi pentru alte regiuni viticole din Europa, rezultatele cărora au fost expuse în monografia “Fiabilitatea ecosistemului viticol în condiţii ecologice la regim de gradient”, editată în a.2015. Sunt redate rezultatele evaluării a peste 20 de soiuri de viţă de vie, privind rezistenţa la temperaturi scăzute şi la 40 de soiuri, prezentată scara de gradaţie a rezistenţei la iernare. Rezultatele cercetărilor au permis elaborarea recomandărilor, privind optimizarea proceselor de creştere şi productivitate a culturilor viticole în condiţiile suprafeţelor deluroase prin administrarea diferenţiată a reglatorilor de creştere, fertilizanţilor, administrarea vinasei ca sursă nutritivă extraradiculară, recomandări de amplasare a soiurilor admise pentru cultivare în Republica Moldova şi a unor soiuri de perspectivă în funcţie de rezistenţa la iernare, incluse în instrucţiunile Ministerului Agriculturii a R.Moldova. S-a stabilit, că la administrarea vinasei în condiţii de câmp intensifică creşterea şi procesele de maturizare a lăstarilor, de asemenea are un efect determinat asupra metabolismului compuşilor fosforici, atât în frunze, cât şi în lăstari. Plantele tratate cu vinasa posedă în timpul iernii un conţinut mai sporit de fosfor macroergic, factor datorită căruia sporeşte rezistenţa plantelor la ger. Aceste date au fost confirmate de rezultatele obţinute la îngheţarea plantelor în termocamere în condiţii de laborator. Investigaţiile realizate pe parcursul a mai multor ani pun în evidenţă sporirea rezistenţei plantelor la factorii de stres în timpul iernii, deci plantele mai bine iernează, perzând cu 15-32% mai puţini ochi, fapt ce s-a reflectat pozitiv asupra recoltei. Deci, administrarea vinasei contribuie la sporirea recoltei de struguri şi zaharităţii mustului.
Rezultatele ştiinţifice au fost reflectate în peste 160 lucrări ştiinţifice, inclusiv: Monografii 3, articole de sinteză 2, articole în diferite reviste ştiinţifice naţionale 40, articole în culegeri ştiinţifice: culegeri de lucrări ale conferinţelor internaţionale 30, culegeri de lucrări ale conferinţelor naţionale 35, teze la forurile ştiinţifice: conferinţe naţionale şi internaţionale 62. Studii ştiinţifice, ediţii documentare (publicate în formă de carte, de broşură) 4. Rezultatele cercetărilor sunt protejate de 12 brevete de invenţie.
Petru NEGRU s-a evidenţiat prin particularităţile sale omeneşti. şi-a consacrat viaţa cunoştinţelor şi cercetării. Va rămâne un om de omenie, simplu, mărinimos, gata să vină în ajutor în fiecare clipă.
În aceste clipe cernite suntem alături de familia, rudele, prietenii şi colegii, celui care a fost doctorul în ştiinţe biologice Petru NEGRU, exprimându-le sincere condoleanţe şi sentimente de profundă compasiune în legătură cu trecerea în lumea celor drepţi.
Fie-i ţărâna uşoară şi Dumnezeu să-l odihnească în pace.