• Română
  • English

Promovarea inovațiilor la Expoziția Internațională Specializată „INFOINVENT”

Expoziția Internațională Specializată „INFOINVENT” a ajuns la cea de-a XV-a ediţie. Evenimentul a  fost organizat de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală în parteneriat cu Academia de Științe a Moldovei (AȘM), Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic (AITT) și CIE "Moldexpo" și cu susținerea Oficiului European de Brevete (OEB).

La expoziție, au participat aproape 100 de instituții și întreprinderi, tineri creatori și inventatori din Republica Moldova, România, Portugalia, Croația, Cehia, Coreea de Sud, Taiwan, Turcia, Maroc, Indonezia etc.

Expoziția Internațională Specializată ”INFOINVENT” reprezintă un mediu ideal pentru întâlniri de afaceri între inventatori, cercetători și reprezentanții sectorului investițional. Este un eveniment major pentru întreaga comunitate științifică și inovațională a Republicii Moldova.

Astfel, cele aproape 400 de lucrări expuse la standuri au fost apreciate de Comisia de experți și Juriul Internațional al expoziției cu următoarele distincții: medalii de aur – 129, medalii de argint – 72 și medalii de bronz – 55.

Invențiile prezentate de către cercetătorii Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor au fost apreciate cu trofee, cupe, diplome și mențiuni speciale atât de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), cât și de partenerii naționali, dar și cu mențiuni speciale de către instituțiile de peste hoare prezente la eveniment:

Trofeul Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale în domeniul proprietății intelectuale pentru întreprinderi.

În cadrul festivității de premiere, organizatorii au desemnat și câștigătorii pentru inovare și creativitate. Astfel,   Institutului  i-a revenit Trofeul AGEPI domeniul cercetare-dezvoltare și învățământ superior pentru inovare și creativitate.

Premiul AGEPI “Cea mai bună invenţie creată de o femeie inventator”, la nivel național, i-a revenit Galinei Lupașcu,doctor habilitat, professor cercetător,  pentru lucrarea “Controlul genetic al caracterilor de rezistență și productivitate la grâul comun”      

Diploma de excelență și Premiul Special  a  Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului “Regele Mihai I al României”, Timișoara, Romania institutului pentru rezultate remarcabile prezentate la Expoziție.

Diploma de excelență a Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca, România Institutului de Genetica, Fiziologie si Protecție a Plantelor pentru excelență în cercetare.

Compartimentul: INVENȚII, SOIURI DE  PLANTE ȘI DESIGN INDUSTRIAL.

SECȚIUNEA A. Biotehnologi, chimie, tehnologii și produse ecologice:

Procedeu de inducere a haploizilor la orz. Smerea Svetlana, Andronic Larisa, Macovei Ecaterina, Maşcenco Natalia – Medalie de aur.
Procedeu de tratare a grâului de primăvară. Maşcenco Natalia, Borovskaia Alla, Ivanova Raisa, Şucanov Vladimir,  Korîtico Larisa, Poleacova  Nadejda – Medalie de argint.
Procedeu de înmulţire a entomofagului Trichogramma. Gavriliţa Lidia, Gorban Victor, Nastas Tudor- Medalie de argint.
Procedeu de tratare extraradiculară a viţei-de-vie, Veliksar Sofia, Tudorache Gheorghe, Lemanova Natalia, Toma Simion - Medalie de argint.
Procedeu de tratare a seminţelor de morcov înainte de semănat. Borovskaia Alla, Maşcenco Natalia, Botnari Vasile, Gumaniuc Alexei, Vasilachi Iuliana, Poltavcenco Irina – Medalie de bronz.
Procedeu de micropropagare a plantelor de Mentha gattefossei in vitro. Călugăru-Spătaru Tatiana,  Ciocârlan Nina, Cauş Maria, Dascaliuc Alexandru  – Medalie de bronz.

SECȚIUNEA B. Materiale, echpamente și tehnologii industriale, mecanică, energie, electricitate, electronică:

Instalaţie mobilă pentru atragerea şi exterminarea insectelor dăunătoare. Gorban Victor, Chicu Boris, Voineac Vasile – Medalie  de aur.
Dispensator de substanţe lichide volatile în agrocenoze. Sumencova   Victoria, Batco Mihai – Medalie de bronz.

SECȚIUNEA D. Agricultură, soi de plante, alimentație:

Soi nou de triticale Ingen 40  Veveriţă Efimia, Buiucli Petru, Lupaşcu Galina, Rotari Silvia, Gore   Andrei, Ceban Ana, Toma Zamfira,  Leatamborg Svetlana – Medalie de aur.
Soi nou de tomate CerryDani. SîromeatnicovIulia, Jacotă Anatolie, Botnari Vasile, Cotenco Eugenia, Ciobanu Renata, Chirilov Eleonora – Medalie de aur.
Soi de tomate Solanum lycopersicum L.  Mary Gratefully. Mihnea Nadejda, Grati Vasile, Lupaşcu Galina, Botnari Vasile, Macovei Milania- Medalie de aur.
The new early variety of Salvia sclarea  L.  BALSAM Gonceariuc Maria, Balmus Zinaida,  Cotelea Ludmila, Botnarenco Pantelimon, Butnaraş Violeta, Maşcovţeva Svetlana - Medalie de aur.
Soya (Glycine max. (L.)Merr.) soiul NadejdaBudac A., Celac V., Coreţchi L.  – Medalie de bronz.
Soi de Grâu durum de toamnă Hordeiforme 340  P.Buiucli, S. Rotari, E. Veveriţă, G. Lupaşcu, A. Gore, A. Ceban, Z. Toma – Medalie de bronz.
The new variety of Pimpinella anisum L. (Anise), Aroma  Dalba. Gonceariuc Maria, Balmus Zinaida,Cotelea Ludmila,  Butnaraş Violeta, Maşcovţeva Svetlana; Botnarenco Pantelimon. -Medalie de bronz

COMPARTIMENTUL V. Industrii culturale și creative

Monografia “Microelementele în componentele biosferei republicii moldova şi aplicarea în agricultură şi medicină” Coordonator-academician: Simion Toma autori:  Toma S., Nedelicov M., Bârsan A., Stasiev G., Zubcov E., Lisnic S., Sturza R., Veliksar S., Cosman S., Găină B., Iarovoi P., Lupan A. - Medalie de aur.
Monografia “Controlul  genetic al caracterelor de rezistenţă şi productivitate la grâul comun”.  LUPAŞCU Galina, Saşco Elena, Gavzer Svetlana, Anesia Rodica, Dicusar Ion, Sandic Ştefan -Medalie de bronz
Рекомендации по применению регуляторов роста растений в технологии возделывания зерновых культурBotnari Vasile, Maşenco Natalia, Borovskaia Alla, Ivanova Raisa, Vasilachi Iuliana, Şucanov Vladimir, Korîtico Larisa-Medalie de bronz.

Realizările institutului au fost înalt apreciate de colectivele de inventatori de peste hotare:
Diploma de excelență a  Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului “Regele Mihai I al României”, Timișoara, Romania colectivului de autori Smerea Svetlana, Andronic Larisa, Macovei Ecaterina, Mașcenco Natalia pentru lucrarea A procedure of haploids induction in Barley.
Diplomă de Excelenţă a Universității de Stiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului în num. Mihai I din Timişoara doctorului în științe biologice Gavriliță Lidia pentru creativitate, originalitate, inventică în ştiinţă.
Diplomă - Menţiune Specială” a  Universității Lucian Blaga, Sibiu doctorului în științe biologice Gavriliță Lidia pentru creativitate, originalitate, inventică în ştiinţă.
Activitatea inovațională a institutului prin lucrările prezentate la expoziție a fost apreciată cu 7 medalii de aur, 3 medalii de argint, 8 medalii de bronz.