A n u n ţ
Se anunţă susţinerea tezei de doctor în ştiinţe în şedinţa Consiliului ştiinţific specializat D10 411.04-01 din cadrul Institutului de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al AŞM
Pretendent: CIOBANU Valentin
Conducător ştiinţific:
MICU Vasile, doctor habilitat în ştiinţe biologice, profesor universitar, academician.
Tema tezei: „CREAREA, EVALUAREA ȘI UTILIZAREA RESTAURATORILOR FERTILITĂȚII POLENULUI LA PORUMB”
Specialitatea: 411.04 Ameliorarea plantelor şi producerea seminţelor
Data: 23 decembrie 2014
Ora 14:00
Local: Sala de conferinţe a Institutului de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al ASM
Principalele publicaţii ştiinţifice la tema tezei ale autorului:
1. Ciobanu V., Liong Van Vang Influenţa diferitor tipuri de citoplasmă asupra caracterelor economice ale porumbului. În: Agricultura Moldovei, 1994, №.3-4, p. 14-16.
2. Partas E., Ciobanu V. Genotipuri androsterile de tip ASC-C ca forme mamă în hibrizi de porumb. În : Bul. AŞM., 2002, V.3, (288), p. 160-165.
Rezumatul tezei:
1.Problematica abordată constă în argumentarea unor metode de creare a analogilor restauratori de fertilitate a polenului, pentru eficientizarea lucrărilor de transferare a hibrizilor de porumb, utilizând mecanismul genetic ASC-Rf.
Rezultate principial noi pentru ştiinţă şi practică obţinute, pentru prima dată în Republica Moldova s-au identificat şi clasificat în grupe de germoplasmă genitori cu alele dominante Rf3, pentru citoplasma androsterilă de tip M şi surse cu gene Rf4Rf5Rf6 restauratoare a fertilităţii polenului în citoplasmă androsterilă de tip C. În baza experienţelor efectuate a fost identificat un genotip homozigot recesiv cu componenţa alelică rf4rf5rf6, pentru utilizare în calitate de linie – indicator în cercetările de analiză genetică.
Importanţa teoretică a lucrării. A fost creată o colecţie unică de linii consagvinizate Rf (266 analogi Rf3 şi 149 analogi Rf4Rf5Rf6)clasificate după principalele caractere ameliorative valoroase. Cu aportul personal al autorului a fost perfectată procedura de creare a analogilor de restaurare a fertilităţii polenului în special pentru tipul C de androsterilitate. A fost determinată influenţa unor surse de citoplasmă sterilizantă şi gene Rf asupra caracterelor agronomice de valoare agronomică la unele linii consagvinizate și hibrizi de porumb.
Conţinutul de bază al tezei.
- în bazacercetărilor cu un set de încrucişări dialele reciproce, realizate în baza a 35 linii consagvinizate în variantele fertile şi androsterile de tip C s-au finalizat cu depistarea sursei K1 caracterizată cu gene recesive rf4rf5 şi rf6. Linia respectivă în varianta androsterilă reprezintă un tester eficient pentru lucrările de identificare a componenţei genetice a alelelor dominante responsabile de restaurarea fertilităţii polenului.
- a fost formată colecţia operaţională de restauratori ai fertilităţii polenului, care constă din 266 analogi Rf3, inclusiv 251 de generaţii avansate de retroîncrucişări şi inbreeding şi 149 analogi Rf4Rf5Rf6, inclusiv 85 caracterizaţi ca omogeni şi stabili.
- Rezultatele determinării gradului de influenţă a factorilor genetici şi citoplasmatici şi interacţiunea acestora asupra caracterelor morfobiologice sunt foarte importante şi pot servi ca o bază genetică (teoretică) de selectare a surselor de citoplasmă şi donatorilor alelelor Rf în eficientizarea procesului de ameliorare.
- sistematizarea datelor obținute la producţia de boabe a variantelor hibride restauratoare a 281 de familii din 6 analogi Rf arată că, 11,7 % au format combinaţii mai productive, 55,4% au format producţia de boabe similară variantei originale, iar la 32,9% au fost cu valori heterozis negative. Toţi analogii creaţi, au realizat combinaţii hibride, cu un conţinut de apă în boabe la recoltare, egal variantelor originale şi pot fi consideraţi ca analogi restauratori finisaţi din punctul de vedere a acestui caracter.
- în perioada realizării lucrării date, 35 hibrizi creaţi cu participarea autorului au fost înregistrați, 32 au fost incluse în Registrul Soiurilor de plante din Republica Moldova, câte 10 hibrizi în Registrele de Stat a Republicii Belarus şi a Rusiei, 4 hibrizi în Registrul de Stat al Ucrainei şi un hibrid în Registrul de Stat al Kîrgîztanului.
- Rezultatele cercetărilor şi aplicarea lor în programele de ameliorare şi producere a seminţelor demonstrează convingător că, mecanismul genetic ASC-Rf, cu toate complicitatea şi diversitatea componentelor, este cea mai eficientă soluție de eficientizare a producerii de seminţe hibride la porumb, reducând semnificativ cheltuielile şi asigurând calitatea.