Institute of Genetics,
Physiology and Plant Protection
Ministry of Education,
Culture and Research
Prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion TIGHINEANU și acad. coordonator al Secției Științe Naturale și Exacte, acad. Aurelian GULEA, la 27 iunie 2014, au vizitat loturile experimentale ale Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al AȘM.
Înalții oaspeți au fost familiarizați cu rezultatele practice obținute de cercetătorii institutului în domeniul ameliorării culturilor cerealiere, leguminoase, legumicole, plantelor aromatice și medicinale.
Conducerea Academiei de științe a rămas impresionată de experiențele de câmp ce cuprind culturile cerealiere, unde după un șir de parametri fiziologici, biochimici, agronomici, sunt selectate cele mai performante genotipuri de triticale, grâu durum și comun, orz, secară. În câmpul de concurs au fost prezentate peste 1000 forme distinse printr-un șir de caractere morfologice și agronomice valoroase.
Promițătoare în rezultate marcante au fost expuse și experiențele ce vizează analiza fiziologică, anatomică și moleculară a 34 somaclone de Triticale (R3) şi 10 de Tr. durum (R2), obținute în baza unei strategii biotehnologice de îmbunătăţire a C3 plantelor, elaborate de m.cor. Nicolae BALAUR, șeful Laboratorului Bioenergetică.
Rezultate demne de atenție au fost expuse în domeniul ameliorării culturilor leguminoase (soia, năutul, lintea). De perspectivă au fost prezentate mai multe linii de arahide, obținute prin mutageneză, precum și liniile de porumb inductoare de haploidie.
Înalt au fost apreciate lucrările ce urmăresc ameliorarea plantelor aromatice şi medicinale, precum și menţinerea, evaluarea şi reproducerea colecţiei acestor culturi (în total cca 225 taxoni).
La finalul vizitei, conducerea AȘM a menționat eforturile depuse în vederea asigurării unei realizării științifico-metodologice înalte a proiectelor de cercetare.