Institute of Genetics,
Physiology and Plant Protection
Ministry of Education,
Culture and Research
La 10 noiembrie 2013, comunitatea ştiinţifică, Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecția a Plantelor al ASM, a pierdut un savant onorabil, un coleg şi un prieten.
Profesorul Pavel CHINTEA
(09.07.1938 – 10.11.2013)
Profesorul Pavel CHINTEA și-a creat renume în ţară şi peste hotare ca savant în domeniul chimiei compuşilor naturali şi fiziologic activi, în special al chimiei glicozidelor steroidice, fenolice şi flavonoidice.
Ca rezultat al activității asiduii de cca 45 ani a obţinut peste 500 substanţe chimice noi cu proprietăţi reglatoare de creştere destinate agriculturii, medicinii. Patru dintre acestea – Moldstim, Ecostim, Pavstim, Mestim cu însușiri de sporire a productivității plantelor de cultură (legumicole, spicoase, tehnice (tutun, sfecla de zahăr), pomicole, viţa de vie ş.a.) şi rezistenţa lor faţă de condiţiile climaterice nefavorabile şi boli, au fost omologate şi implementate în Moldova, Rusia, Belarus şi sunt în proces de omologare în România. În rezultatul unor studii ample a fost creat şi înregistrat în Registrul Medicamentului un remediu farmaceutic “Pacovirin” cu efect antitumoral, antivirotic, imunomodulator, antibacterian, antioxidant, care a trecut testările clinice în ţară, este omologat şi se produce la uzina “Farmaco”.
Rezultatele ştiinţifice sunt incluse în peste 1000 lucrări ştiinţifice, inclusiv 7 monografii, 300 brevete de invenţii.
Doctorul habilitat P. CHINTEA a colaborat activ cu savanți cunoscuți din diferite instituţii de profil din Bulgaria, România, Ungaria, SUA, Franţa etc. А activat în proiectul “Inco-Copernicus”, realizat de o echipă de cercetători din 30 de ţări.
Sub conducerea dumnealui au fost pregătite și susținute 25 teze de doctor şi doctor habilitat.
Activitatea inovaţională a D-lui P. CHINTEA a fost menţionată cu titlul Inventator Emerit al Republicii Moldova (1987), Inventator Emerit de elită al României şi cu mai mult de 100 medalii de aur şi argint la Saloanele internaţionale din Bruxelles, Budapesta, Sofia, Pittsburg, Iaşi, Bucureşti.
Pentru activitate fructuoasă, merite deosebite în cercetare, profesorului Pavel CHINTEA i s-a conferit Premiul de Stat al Republicii Moldova (1987), premiul prezidiului AŞM (1982, 1998), premiul Academiei de Științe din Ucraina, Belarus, Medalia “Meritul civic al R.M.” (2001), premiul Guvernului Republicii Moldova pentru ciclul de invenţii al glicozidelor steroidice (1999, 2004), Medalia de Aur a organizaţiei Mondiale de proprietate Intelectuală (OMPI), inventator remarcabil (2001), ordinul tehnico-ştiinţific şi cultural „Leonardo da Vinci”, Ordinul „Henri Coandă cl.1” şi Ordinul „Aurel Vlaicu” (2004), Ordinul „Inventator 2005”, Ordinul ştiinţific „Gogu Constantinescu” (2007), ordinul „Gloria muncii” (2010).
În aceste clipe cernite suntem alături de familia, rudele, prietenii şi colegii, celui care a fost doctorul habilitat în chimie Pavel CHINTEA, profesor universitar, exprimându-le sincere condoleanţe şi sentimente de profundă compasiune în legătură cu trecerea prematură în lumea celor drepţi a dumnealui.
Fie-i ţărâna uşoară şi Dumnezeu să-l odihnească în pace.
Colectivul Institutului de Genetică, Fiziologie şi Protecție a Plantelor al ASM
Cei care doresc să-şi ia rămas bun de la regretatul savant Pavel CHINTEA sunt aşteptaţi marți, 12 noiembrie 2013, între orele 11:30-12:30 pe adresa: str. Academiei 1, bloc Biologie al AȘM.
Corpul neînsufleţit al profesorului Pavel CHINTEA va fi înmormântat la Cimitirul Central din Chişinău