Institute of Genetics,
Physiology and Plant Protection
Ministry of Education,
Culture and Research
Biblioteca Ştiinţifică Centrală „A. Lupan” a AŞM a găzduit cel de-al III-lea Simpozion naţional cu participare internaţională „Biotehnologii avansate – realizări şi perspective”, care şi-a ţinut lucrările în perioada 24-25 octombrie curent.
Evenimentul a fost organizat de Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor şi Universitatea AŞM. La lucrările Simpozionului au luat parte 324 cercetători din domeniile biologiei, agriculturii, medicinii, 94 din participanţii simpozionului au reprezentat diferite instituţii de cercetare şi universităţi din România, Rusia, Ucraina, Belarus, Vietnam, California, Carolina de Nord, Cameron, Filipine.
Reuniunea a fost prezidată şi moderată de dr.hab. Vasile Botnari, directorul Institutului de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al AŞM. Directorul a remarcat în luarea sa de cuvânt că încălzirea globală şi creşterea în proporţii geometrice a populaţiei, cererea mereu crescândă în produse alimentare şi energetice, pune ştiinţele naturii şi agricultura în faţa unor provocări menite să demonstreze capabilitatea securităţii alimentare pe viitor. În context, Domnia Sa a subliniat aplicabilitatea metodelor biotehnologice avansate în identificarea genotipurilor valoroase şi crearea de noi soiuri de plante cu caractere agronomic preţioase.
În deschiderea Forului, participanţii au fost salutaţi de preşedintele AŞM, Gheorghe Duca, care a adresat felicitări cu ocazia deschiderii prestigioasei reuniuni, conferind importanţă abordării biotehnologiilor prin prisma utilităţii şi rolul acestora în contextul larg al posibilelor aplicaţii în dezvoltarea sustenabilă a economiei. În acest sens, preşedintele AŞM a menţionat că savanţii moldoveni, ar trebui să atragă mijloace financiare din fondurile sectoriale pentru a produce şi implementa noi biotehnologii avansate, care ar aduce venit în bugetul ţării.
Pentru colaborare activă cu cercetătorii din Republica Moldova, preşedintele AŞM a conferit diplome de merit academic unor savanţi, dar şi instituţiilor din străinătate, participante la Simpozion. Printre acestea se numără: Institutul de Biologie, Bucureşti; Institutul de Cercetări Biologice, Iaşi; Centrul de Cercetări Biologice „Stejarul”, Piatra Neamţ; Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni-Neamţ; Universitatea „Al.I.Cuza”, Iaşi; Institute of Agricultural Genetics, Hanoi, Vietnam; All-Russian Research Institute for Breeding and Seed Vegetables, Moscow, Russian Federation; Belarusian State University, Minsk, Belarus; International Sakharov Environmental University, Minsk, Belarus.
Lucrările Simpozionului s-au desfăşurat în cadrul a patru secţii: Inginerii celulare şi tisulare; Tehnici şi metode în biotehnologie; Biotehnologii avansate în agricultură; Bioconservarea şi tehnologii de valorificare a resurselor genetice. Participanţii s-au implicat activ la discuţiile axate pe temele şi direcţiile de cercetare prezentate atât în cadrul comunicărilor, cât şi în sesiunea de postere, generând un schimb de experienţă şi stabilirea de noi relaţii de colaborare în domeniile de interes.
În cadrul Simpozionului au fost prezentate peste 20 rapoarte orale şi 61 postere, care reflectă rezultatele ştiinţifice semnificative obţinute de cercetătorii din Republica Moldove şi de peste hotare în domeniul biotehnologiilor avansate. Cele mai relevante lucrări vor fi publicate într-o ediţie specială a Buletinului AŞM, Ştiinţele Vieţii.
La finele evenimentului, participanţii au adoptat o Rezoluţie, în care au menţionat nivelul înalt de organizare şi participarea masivă a savanţilor de peste hotare, semn că tematica abordată prezintă interes deosebit pentru cercetătorii din domeniu. De asemenea, au fost trasate noi obiective de perspectivă ce vizează elaborarea soiurilor intensive, care îmbină plasticitatea ecologică şi calitatea înaltă a producţiei; crearea unor soiuri şi hibrizi rezistenţi la boli, care ar permite micşorarea impactului chimic asupra cenozelor; utilizarea metodelor biotehnologice în scopul depăşirii incompatibilităţii inter-generice; îmbunătăţirea şi elaborarea noilor metode şi procedee de producere а materialului semincer şi săditor etc.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM