• Română
  • English

În memoriam Petru BUIUCLI

La 17 septembrie 2013, Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al ASM, comunitatea ştiinţifică a pierdut un savant onorabil, un coleg şi un prieten.

PROFESORUL PETRU BUIUCLI
20.10. 1930 – 17.09.2013
Petru Buiucli

Fiind pasionat de natură, tânărul Petru Buiucli îşi face studiile la Colegiul Agricol din Cetatea Albă (1945-1948). Setea de a cunoaşte, de a se perfecţiona 1-a făcut să-şi continue studiile la Institutul Agricol din or. Chişinău (1952-1958). Chiar din anii de studenţie dumnealui manifestă un viu interes pentru ştiinţă, dorind să pătrundă în tainele vieţii plantelor pentru a crea noi soiuri şi hibrizi superiori din toate punctele de vedere celor existenţi.

Ulterior, Petru Buiucli desfăşoară o fructuoasă activitate ştiinţifică şi practică în cadrul Secţiei de Genetică, apoi a Institutului de Genetică Ecologică al AŞM. În anul 1992, dl Petru Buiucli susţine cu succes teza de doctor habilitat în ştiinţe biologice. Din anul 2001 detine titlul ştiinţific de profesor universitar.

Realizările ştiinţifice şi practice au fost publicate în peste 200 lucrări în domeniul geneticii şi ameliorării diferitor culturi agricole, inclusiv 3 monografii dedicate grâului dur şi triticale, 12 brevete.

Indiscutabil este aportul savantului Petru Buiucli la elaborarea tehnologiilor moderne pentru ameliorarea grâului dur, grâului comun şi triticalelor. Profesorul Petru Buiucli este autor şi coautor al soiurilor de triticale CAD 2/917, Ingen 93 şi grâu dur Hordeiforme 333, Auriu 273 şi soiului de arahidă Memoria lui Covarski 17 omologate în Republica Moldova. Soiurile Ingen 33, Ingen 35 (triticale); Moldova 7, Moldova 11 (grâu comun), Hordeiforme 335 (grâu durum) sunt în prezent testate pe sectoarele de Stat din Republica Moldova. Arnăut 7 (grâu durum de primăvară), Zâmbreni 70 (secară de toamnă), Săltăreţ (ovăz), Cenuşăreasa (linte). Pe sectoarele Comisiei de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante se testează noi soiuri: Vitanta (orz de primăvară), TetraM (secara de toamnă).

Sub conducerea dlui Petru Buiucli au fost susţinute cu succes 5 teze de doctorat în ştiinţe biologice şi agricole.

Fiind înzestrat cu deosebite calităţi, muncind migălos, cu dăruire de sine, dragoste în ceea ce şi-a plănuit, pe parcursul vieţii a desfăşurat o activitate fructuoasă, multilaterală.

Rezultatele profesorului Petru Buiucli au fost menţionate cu medalia Academiei de Ştiinţe a Moldovei „Dimitrie Cantemir” şi „Gloria Muncii”.

Profesorul Petru Buiucli va rămâne în inimile noastre un neobosit cercetător, excelent organizator al ştiinţei.

O pierdere, o zi tristă, o durere şi un gol imens care va fi resimţit încă mulţi ani.

Dumnezeu să-i dea iertare şi odihna binemeritată între aleşii Săi.

Colectivul Institutului de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al ASM

Cei care doresc să-şi ia rămas bun de la regretatul savant Petru Buiucli sunt aşteptaţi vineri, 20 septembrie 2013, între orele 9:00 - 10:00 pe adresa: str. Academiei 6/2.

Corpul neînsufleţit al profesorului Petru Buiucli va fi înmormântat la Cimitirul Central din Chişinău.