Institute of Genetics,
Physiology and Plant Protection
Ministry of Education,
Culture and Research
Prin multă muncă, oblăduită de pasiune, cercetătorii institutului au ajuns către darea de seamă pentru prima jumătate a anului cu noi realizări promițătoare de succes.
Membrii Comisiei metodice au continuat evaluarea cercetărilor ce vizează genetica, fiziologia şi ameliorarea culturilor leguminoase, legumicole, colecția resurselor genetice vegetale.
Cercetătorii Laboratorului Genetică aplicată au prezentat experiențele și rezultatele preliminare ce au ca obiect de cercetare soia, năutul, lintea, arahidele, precum și tomatele. Conform expunerilor responsabililor, genotipurile sunt analizate în pepiniera de hibrizi şi de selecţie, în câmpurile de Testări în Culturi Comparative şi Testări în Culturi Comparative de Concurs și câmpul de multiplicare. Noile forme obţinute sunt apreciate după un șir de parametri, inclusiv productive și precocitate. În Câmpul demonstrativ sunt testate 11 soiuri de soia, 16 linii de linte, 19 de năut. De perspectivă au fost prezentate mai multe linii de arahide, obținute prin mutageneză.
Totodată, la soia sunt evaluate și particularităţile fiziologice ce asigură optimizarea utilizării apei în diferite condiţii de secetă și salinizare, studii realizate de către cercetătorii Laboratorului Nutriție Minerală și Regim Hidric. Conform obiectivelor acestei subdiviziuni sunt evaluate repercusiunile perturbării capacităţii de coordonare a funcţiilor în condiţii de stres hidric, de dereglare a echilibrului nutritiv şi salinizare, investigat efectul accesibilităţii apei, elementelor nutritive, substanţelor fiziologic active şi produselor metabolismului microorganismelor la diferite culturi (soia, fasolea, porumb, sfecla pentru zahăr).
În vederea elucidării reacţiilor adaptive vizând majorarea accesibilităţii elementelor nutritive pentru plante şi eficientizării aplicării fertilizanţilor este realizată analiza acţiunii complexe a microelementelor şi microorganismelor în realizarea potenţialului de productivitate şi rezistenţă la temperaturi negative joase a plantelor de viţă de vie.
Cercetătorii Laboratorului Fotosinteză au expus experiențele ce cuprind studii ale activităţii aparatului fotosintetic şi centrelor de atracţie în diferite faze ale ontogenezei plantelor pomicole şi viticole, în cadrul cărora se examinează creşterea zilnică a frunzelor şi lăstarilor în perioada formării aparatului foliar, activitatea mai multor enzime în diverse organe vegetale în dependenţă de încărcătura cu rod a pomilor, principalii indici fiziologici ai aparatului fotosintetic, conţinutul pigmenţilor, glucidelor, compuşilor fosforici - ca produse primare ale activităţii aparatului fotosintetic.
O direcție inovativă a institutului este obţinerea noilor linii de porumb cu ajutorul inductorului de haploidie şi testarea productivităţii liniilor dublu haploide (DH). Utilizarea haploizilor şi DH creează noi posibilităţi pentru ameliorare, ce permit producea în mod rapid a liniilor homozigote cu combinaţii noi de gene.
Membrii Comisiei metodice au examinat în detaliu experiențele de câmp ce includ culturile legumicole, în special tomatele. Ținând cont de condițiile climatice ale anului curent, ce au favorizat dezvoltarea virozelor, cercetătorii implicați în ameliorarea și studiile genetice ale acestei culturi au depus toate eforturile pentru atingerea obiectivele preconizate în programele de cercetare.
O atenție deosebită a fost focusată asupra lucrărilor de cercetare desfășurate în scopul menţinerii şi reproducerii colecţiei de plante, paralel cărora este realizată descrierea manifestării caracterelor cantitative şi calitative la genotipuri de porumb cu mutaţii spontane în dependenţă de condiţiile climaterice şi identificaţi donatori de caractere preţioase; estimate şi reproduse specii sălbatice, forme locale mutante, soiuri şi populaţii hibride de tomate.
Eforturile depuse de cercetătorii institutului în vederea asigurării unei realizării științifico-metodologice corespunzătoare au fost înalt apreciate nu doar de către membrii Comisiei metodice, dar și de către specialiștii din domeniu ce au vizitat câmpurile institutului.