Institute of Genetics,
Physiology and Plant Protection
Ministry of Education,
Culture and Research
La 19 iunie 2013, Comisia metodică a Institutului de Genetică și Fiziologie a Plantelor al AȘM și-a continuat activitatea de evaluare a executării programului de cercetare a Centrului Plante Aromatice și Medicinale.
Membrilor comisiei metodice au fost prezentate experiențele de câmp și raportate rezultatele preliminare ale activităților desfășurate în conformitate cu obiectivele celor două compartimente: i) Genetica şi ameliorarea plantelor aromatice şi medicinale și ii) Perfecţionarea tehnologiilor de producere a materiei prime şi a materialului săditor.
În expunerea sa, șeful centrului, Maria Gonceariuc, dr.hab., s-a referit la cercetările desfășurate ce au drept scop elaborarea soiurilor performante de Salvia sclarea, rezistente la ger, iernare şi secetă cu productivitate înaltă, cu perioada de exploatare a plantaţiei de 3-4 ani. În baza studiului caracterelor cantitative ce influenţează direct productivitatea, se realizează evaluarea a 51 hibrizi F2-F9 de diferite tipuri şi 179 linii consangvinizate S1-S18 de Salvia sclarea. În câmpul comparativ de concurs sunt selectaţi hibrizi policross perspectivi de lavandă de generația F1.
În câmpurile de multiplicare este reprodus materialul semincer (prebază, bază) a 8 soiurilor de performanță a mai multor specii de plante medicinale şi aromatice (Salvia sclarea, Calendula officinalis, Silybum marianum, Anethum graveolens).
De o importanță majoră se înscriu și lucrările ce urmăresc menţinerea, evaluarea şi reproducerea colecţiei de plante aromatice şi medicinale perspective pentru Republica Moldova (cca 70 taxoni de plante perene și 30 - anuale).
Prof. Musteață Simion, cercetător științific principal, a prezentat studiile desfășurate de echipa condusă de dumnealui, ce vizează perfecţionarea tehnologiilor de producere a materiei prime şi a materialului săditor de plante aromatice și medicinale.
Reușitele echipei sunt completate cu rezultatele evaluării utilizării deşeurilor de procesare a plantelor aromatice în calitate de fertilizanţi în scopul obţinerii producţiei ecologice de isop, precum și aplicării deşeurilor fermentate de aceste culturi în crearea producţiei ecologice la lavandă. În urma studiului a 6 formule de erbicidare pentru combaterea buruienilor la şerlai în anul I de vegetaţie se prevede perfecţionarea tehnologiei de cultivare a şerlaiului.
De asemenea se desfășoară cercetări în vederea perfecţionării tehnologiilor de producere a materialului săditor de Lavandula angustifolia, Satureja montana, Mentha piperita, elaborării recomandărilor de cultivare a speciei Passiflora incarnata L. în condiţiile Republicii Moldova.
Ca rezultat al încununării reușitelor ameliorării plantelor aromatice este planificată prezentarea pentru încercare la Comisia de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante a unui soi nou de S. sclarea.