Institute of Genetics,
Physiology and Plant Protection
Ministry of Education,
Culture and Research
Domnul Petru Negru s-a născut la 27 februarie anul 1933 în comuna Vălcineţ, judeţul Lăpuşna în familie de agricultori. De mic copil a înfruntat multiple vitregii ale vieţii cotidiene, caracteristice pentru majoritatea semenilor săi - războiul, foametea cumplită, deportările nejustificate, colectivizarea forţată, rusificarea cruntă etc. Situaţia familiară a fost şi mai nemiloasă din cauza pierderii în război irecuperabile a tatălui Vasile, tânărul Petru, devenind sprijinul principal al familiei văduvite. După absolvirea şcolii pedagogice (1947-1952) a activat în funcţie de învăţător în comunele Temeleuţi, Bahmut şi Păuleşti, raionul Călăraşi, apoi a urmat serviciul militar (1952 - 1956). După demobilizare, urmează studiile la Institutul Agricol din Chişinău (1956 - 1961), începând activitatea în calitate de agronom în gospodăria colectivă din satul natal, ulterior continuă învăţătura la doctorantura în cadrul Institutului de Fiziologie şi Biochimie a Plantelor al AŞM. După absolvirea doctoranturii şi susţinerea a tezei de doctor în biologie, Domnul Negru Petru continuă activitatea ştiinţifică în institutul menţionat în funcţie de cercetător ştiinţific, cercetător ştiinţific superior, şef al laboratorului de fiziologie ecologică a plantelor, actualmente - cercetător ştiinţific coordonator al Institutului de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al ASM.
Activitatea ştiinţifică a Dr. P. Negru pe tot parcursul perioadei de jumătate de secol a fost dedicată efectuării investigaţiilor, privind elucidarea particularităţilor adaptării soiurilor noi şi de perspectivă a viţei de vie la factorii mediului ambiant, în deosebi, a celor extremali. A efectuat cercetări sistematice în baza unor experienţe unicale de eco-fiziologie şi a acumulat o informaţie amplă privind reacţiile fiziologo-biochimice a viţei de vie. A relevat legităţile generale şi particularităţile genotipice ale reacţiilor de adaptare şi formării complexului de rezistenţă la ger şi iernare a plantelor viticole în regim de gradient al factorilor ecologici de bază - lumină, umiditate, nutriţie, structură granulometrică şi fertilitate a solului, concentraţii de Ca activ în sol, cât şi a acţiunii asociate a acestora la nivel de biotop pe teritoriul accidentat al Republicii Moldova, care este caracteristic şi pentru alte regiuni viticole din Europa de Est. A relevat căile de sporire a potenţialului de adaptare şi a fiabilităţii agrocenozelor viticole în baza utilizării raţionale a caracterelor ecologofiziologice ale plantelor.
A elaborat principiile raionării şi amplasării plantaţiilor pe teren cu regim de gradient al factorilor ecologici, implementări referitoare la optimizarea proceselor de creştere, sporirea capacităţilor de adaptare şi productivităţii plantaţiilor viticole prin administrarea diferenţiată a regulatorilor de creştere şi a elementelor minerale în condiţiile teritoriului accidentat.
Ca urmare, aplicarea acestor recomandări a diminuat esenţial pagubele cauzate viticulturii şi economiei naţionale de către condiţiile nefavorabile de iernare în anii când erau nimicite de ger zeci de mii de hectare de viţă de vie.
A efectuat multiple experienţe, studiind un şir de soiuri cultivate în Republica Moldova în diferite condiţii pedoclimatice din raioanele Taraclia, Hânceşti, Străşeni, Călăraşi, Sângerei etc., în care a elucidat problema rezistenţei plantelor la condiţii de temperaturi joase şi îngheţuri.
Munca asiduă, deseori cu jertfire de sine, efectuată de către Dr. Negru P. şi colegii săi pe parcursul activităţii i-a permis să publice peste 180 lucrări ştiinţifice, inclusiv 3 monografii, 4 recomandări practice, un şir de lucrări de sinteză. Rezultatele ştiinţifice obţinute sunt protejate de 10 brevete de invenţie.
Dintre monografii menţionăm: 1. Морозостойкость винограда на склонах, Кишинэу, 1971 (9 с.а.); 2. Экологофизиологические механизмы зимостойкости винограда, Кишинэу, 1988.; 3. Este finisată şi recomandată spre editare monografia „Fiabilitatea ecosistemului viticol în condiţii ecologice la regim de gradient”. Doctorul P.Negru a prezentat rezultatele obţinute la un şir de foruri ştiinţifice naţionale şi internaţionale.
Rezultatele obţinute de către Dr. P. Negru prezintă interes atât pentru cercetările fundamentale, cât şi pentru practică. În acest aspect un interes deosebit prezintă recomandările privind omologarea şi amplasarea soiurilor viţei de vie pe terenuri cu relief accidentat (care au o imensă răspândire pe teritoriul republicii, pe care se cultivă suprafeţe mari de plantaţii viticole) în dependenţă de gradul de rezistenţă faţă de ger şi îngheţuri. Amintim, că recomandările menţionate au fost aprobate de către consiliul tehnico-ştiinţific al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare şi propuse pentru implementare în viticultură. Fostul institut republican de proiectare „Moldvinsadproiect” a utilizat aceste recomandări pe tot parcursul activităţii sale în procesul de proiectare şi înfiinţare a plantaţiilor viticole atât în condiţiile ţării, cât şi după hotarele ei (Ucraina, Federaţia Rusă).
În prezent Dr. P. Negru continuă activitatea ştiinţifică, este energic, perseverent şi principial, manifestând un deosebit interes pentru utilizarea în procesul de cercetare a metodelor moderne şi a aparatajului performant.
Cu ocazia acestei onorabile aniversări, exprimăm doctorului Petru Negru cele mai sincere sentimente de recunoştinţă pentru aportul dumnealui în dezvoltarea viticulturii şi dorim multă sănătate, prosperitate, perseverenţă şi noi realizări.