• Română
  • English

Aprecieri a inovațiilor cercetătorilor Institutului de Genetică, Fziologie și Protecție a Plantelor la Salonul Internațional de Invenții și Inovații “Traian Vuia” Timișoara – 2021

În perioada 6 - 12 octombrie 2021, s-a desfășurat, în regim on line, Salonul Internațional de Invenții și Inovațiii „Traian Vuia” din Timișoara (ediția a VII-a), fiind unul dintre cele mai apreciate Saloane de Inventică și Inovare din România. Evenimentul a fost organizat de Societatea Inventatorilor din Banat în parteneriat cu Consiliul Județean Timiș, USAMVB, Continental Automotive și TVR Timișoara. Organizarea acestui eveniment a avut drept obiectiv promovarea proiectelor de inovare și inventică utile revitalizării economiei; dezvăluirea și promovarea tinerilor talentați cu idei inovative și de inventică, înființarea unor centre de creație în care tinerii de la cele mai fragede vârste să-și dezvolte abilitatea de realizare a unor proiecte inovative și de inventică; atragerea fondurilor europene în crearea și dezvoltarea unor legături funcționale între inventatorii și investitorii de pretutindeni. În cadrul Salonului de la Timișoara au fost fi expuse 350 de invenții din 14 clase: medicină, agricultură, mediu, alimentație, electronică și electrotehnică, tehnică, mecanică sau paramedicină, prezentate de inventatori din 6 țări: Ungaria, Serbia, Germania, Siria, România și Moldova. Partajarea lucrărilor prezentate s-a realizat pe baza unor criterii bine stabilite: noutate, aplicaţii, avantaje, preţ, protecția mediului, impactul social și economic. Festivitatea de deschidere a avut loc în data de 6 octombrie 2021, care a decurs ca o prezentare mixtă – on line și cu prezență fizică a lucrărilor. La 12 octombrie a avut loc prezentarea invențiilor, în format on line. În urma jurizării invenţiilor de către un juriu de specialitate, Societatea Inventatorilor din Banat a oferit diplome şi medalii care simbolizează aurul, argintul şi bronzul. Au fost oferite premii de excelenţă unor personalităţi cu merite deosebite în cercetare, dar şi în promovarea inventicii. Decernarea premiilor a avut loc la 14 octombrie, în direct la TVR Timișoara. De asemenea, au mai fost acordate premii de excelență pentru membrii comisiei de jurizare, premii de excelență pentru personalități care au marcat inventica la un nivel universal.
La acest important eveniment au participat și cercetătorii Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor cu prezentarea a nouă brevete de invenție și două monografii. În rezultatul jurizării lucrările cercetătorilor institutului au fost apreciate cu 7 medalii de aur, 2 medalii de argint și 2 medalii de bronz:
Diplomă și medalie de aur:
• BOTNARI Vasile, CHILINCIUC Alexei. Soi de usturoi BERECHET (Allium sativum L.)
• SIROMEATNICOV Iulia, BOTNARI Vasile, COTENCO Eugenia, CHIRILOV Elelonora. Soi de tomate MIA (Solanum lycopersicum L.)
• GONCEARIUC Maria, BALMUȘ Zinaida, COTELEA Ludmila, BOTNARENCO Pantelimon, BUTNĂRAȘ Violeta. Ambriela, soi nou de Salvia sclarea L. (Șerlai).
• GONCEARIUC Maria, BALMUȘ Zinaida, COTELEA Ludmila, BUTNĂRAȘ Violeta, MAȘCOVȚEVA Svetlana, BOTNARENCO Pantelimon. Anason (Pimpinella anisum L.), soiul AROMA DALBA.
• GONCEARIUC Maria, BALMUȘ Zinaida, COTELEA Ludmila, BOTNARENCO P., BUTNĂRAȘ Violeta, MAȘCOVȚEVA Svetlana. Soi timpuriu de șerlai (Salvia sclarea L.) BALSAM.
• ELISOVEȚCAIA Dina, IVANOVA Raisa, MASCENCO Natalia, BOROVSKAIA Alla. Procedeu de germinare a semințelor de fag.
• MAKOVEI Miania, BOTNARI Vasile, GANEA Anatol. Soiul nou de tomate (Solanum lycopersicum L. MATRIONA.

 Diplomă și medalie de argint:
• ALEXANDROV Eugeniu, BOTNARI Vasile. AMETIST - genotip interspecific rizogen (V. vinifera (2n=38) x M. rotundifolia (2n = 40)).
• CAUȘ Maria, CĂLUGĂRU-SPĂTARU Tatiana, DASCALIUC Alexandru. Metodă de determinare a temperaturii de inhibiție a sistemului radicular la castravete (Cucumis sativus L.).

Diplomă și medalie de bronz:
• Monografie. ALEXANDROV Eugeniu, BOTNARI Vasile, GĂINA Boris. Soiuri interspecifice rizogene de viţă-de-vie. Particularităţi de cultivare.
• Monografie. MAKOVEI Milania. “Ameliorarea rezistenței tomatelor la factori abiotici de stres prin utilizarea tehnologiilor gametice”; «Селекция томата на устойчивость к стрессовым абиотическим факторам с использованием гаметных технологий»

Aprecierea înaltă a inovațiilor cercetătorilor Institutului de Genetică, Fziologie și Protecție a Plantelor la Salonul Internațional de Invenții și Inovații “Traian Vuia” Timișoara – 2021, denotă actualitatea și calitatea înaltă a invențiilor prezentate.

Aducem sincere felicitări autorilor invențiilor medaliate, urându-le succese și realizări frumoase în domeniul de activitate.