• Română
  • English

REALIZĂRILE INSTITUTULUI DE GENETICĂ, FIZIOLOGIE ȘI PROTECȚIE A PLANTELOR LA EXPOZIȚIA EUROPEANĂ A CREATIVITĂȚII ȘI INOVĂRII “INVENTICA 2021“

 REALIZĂRILE INSTITUTULUI DE GENETICĂ, FIZIOLOGIE ȘI PROTECȚIE A PLANTELOR LA EXPOZIȚIA EUROPEANĂ A CREATIVITĂȚII ȘI INOVĂRII INVENTICA 2021

În perioada 23 – 25 iunie 2021 și-a desfășurat lucrările, în format online, cea de-a 25-a ediție a Salonului Internațional de Invenții “INVENTICA 2021“, Iași, România. Evenimentul a fost organizat de Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi", Iași și Institutul Național de Inventică, Iași. Expoziţia Internaţională de Invenţii reprezintă o platformă de promovare a proiectelor inovaționale, o eficientă oportunitate de comunicare, diseminare a rezultatelor muncii de cercetare şi inovare cu potenţiali utilizatori. Organizarea acestui eveniment a avut drept scop crearea unui forum academic pentru dezvoltarea inovației științifice. În cadrul acestei ediții salonul INVENTICA 2021 a reușit să reunească numeroase universități, institute de cercetare, companii, asociații, inventatori şi persoane interesate de domeniul inventicii din aproximativ 10 țări. La această expoziție au participat invitați din România, Republica Moldova, Malaezia, Croația, Taiwan, Suedia și Polonia. Programul Salonului a inclus un Vernisaj de artă “ARS INVENIENDI” și o Conferință de Inventică, în cadrul cărora au fost înscrise peste 340 de brevete, cereri de brevete, proiecte de cercetare și lucrări științifice.                                  La acest important eveniment au participat și cercetătorii Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor, prezentând un set de 11 lucrări protejate cu brevete de invenții. Deasemenea au fost evaluate și posterele aferente invențiilor. În rezultatul jurizării lucrările cercetătorilor institutului au fost apreciate cu două medalii de argint și nouă medalii de bronz.
 
Diplomă și medalie de argint:
§ CAUȘ Maria, CĂLUGĂRU-Spătaru Tatiana, DASCALIUC Alexandru. Metodă de determinare a temperaturii de inhibiţie a sistemului radicular la castravete Cucumis sativus L.
§  ELISOVETCAIA Dina, IVANOVA Raisa, MASCENCO Natalia, BOROVSKAIA Alla. Metoda de sporire a germinării semințelor și a rezistenței plantelor de fag (Fagus sylvatica).
Diplomă și medalie de bronz:
§ ROTARI Silvia, VEVERIȚĂ Efimia, LUPAȘCU Galina, GORE Andrei, LIATAMBORG Svetlana, COINAC Irina. Soi nou de grâu durum de toamnă (Triticum durum Desf.).
§ VEVERIȚĂ Efimia, LIATAMBORG Svetlana, LUPAȘCU Galina, GORE Andrei, ROTARI Silvia. Soi nou de triticale de toamnă (Triticosecale Witt.) Costel.
§ BUDAC Alexandru, CELAC Valentin, COREȚCHI Liuba, KHARCIUC Oleg. Soi nou de soia, Ștefănel (Glycine max (L.) Merril).
§ GONCEARIUC Maria, BALMUȘ Zinaida, COTELEA Ludmila, BUTNARAȘ Violeta, BOTNARENCO Pantelimon. Noul soi de Salvie timpurie (Salvia sclarea L.) AMBRIELA.
§ CHLINCIUC Alexei, BOTNARI Vasile. Soi nou de usturoi, Berechet. 
§ ALEXANDROV Eugeniu, BOTNARI Vasile, GĂINA Boris Ametist – genotip interspecific rizogenic V. vinifera (2n=38) x M. Rotundifolia (2n=40).
§ MIHNEA Nadejda, GRATI Maria, LUPAȘCU Galina, BOTNARI Vasile, GRIGORCEA Sofia. Soi nou de tomate – Deșteptarea.
§ MAKOVEI Miania, BOTNARI Vasile, GANEA Anatol.Soi nou de tomate – Matriona.
§ SÎROMEATNICOV Iulia, BOTNARI Vasile, COTENCO Eugenia, CHIRILOV EleonoraSoi nou de tomate (Solanum lycopersicumL.) Flacăra.
 
 
Sincere felicitări cercetătorilor din partea conducerii IGFPP, urându-le excelență în activitatea de cercetare, cât mai multe performanțe, prosperitate și inspirație în realizarea sarcinilor.