• Română
  • English

Profesorul Galina LUPAȘCU la aniversarea a 70 de ani

 Profesorul cercetător Galina LUPAŞCU la aniversarea de 70 de ani

                                                      

Dna Galina LUPAŞCU s-a născut la 6 aprilie a.1951 în satul Scoreni, raionul Strășeni. A realizat studii la Universitatea de Stat din Moldova (1969-1974), după care se încadrează în activitatea de cercetare în Institutul de Fiziologie și Biochimie a Plantelor al AȘM (1974-1980). Începând cu anul 1980 activează în cadrul Secției de Genetică a Plantelor, reorganizată în Institutul de Genetică Ecologică, actualmente Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor. În activitatea sa științifică parcurge toate treptele – de la laborant superior, cercetător științific inferior, superior și principal, până la șef de laborator. Dna Galina LUPAŞCU deține gradul științific de doctor habilitat în biologie (1999), specialitatea 162.01. Genetică vegetală. Pentru activitatea prodigioasă în pregătirea cadrelor științifice de înaltă calificare și activitate didactică doctorului habilitat Galina LUPAŞCU i se conferă titlul de profesor cercetător (2014).
Cercetările efectuate sunt axate pe elucidarea mecanismelor genetice de inter¬acţiune plantă-patogen la diverse niveluri de organizare biologică şi pe studiul corelativ al rezistenţei genetice la factori biotici şi abiotici, elaborarea bazei genetice a selecţiei epistatice şi sistemului tehnologico-informaţional de proce¬sare a datelor experimentale. În realizarea acestor cercetări acordă o atenţie deosebită elaborării noilor metode şi procedee de determi¬nare şi sporire a rezistenţei plantelor la diferite boli, în special la cele fungice.
Interesele sunt orientate spre elaborarea unor invenţii perspicace din punctul de vedere al modernizării proceselor de ameliorare, dintre care se remarcă: metodele de implicare a factorilor genetici în valorificarea eficientă a potențialului biologic al genotipului la crearea formelor cu productivitate înaltă; metodele in vitro de testare a reacţiei embrionilor imaturi de culturi păioase la metaboliţii fungilor patogeni; crearea noilor soiuri de grâu, triticale și tomate. Invenţiile elaborate se utilizează atât la sporirea productivităţii şi rezistenţei culturilor de triticale, grâu, tomate la maladii fungice, cât şi la accelera¬rea proceselor ameliorative.
Autor şi coautor la 510 de lucrări ştiinţifice care au fost publicate în ediții prestigioase din ţară şi peste hotare (inclusiv Plenum Press, New York; Wageningen Academic Publishers, etc.), printre care 8 monografii, 2 cataloage, 3 recomandări metodice, 56 brevete de invenţii, inclusiv brevete pentru soi de plantă; coautor a 12 adeverinţe pentru soiuri de culturi cerealiere păioase și legumicole.
Este deţinătoare a Premiului Prezidiului AŞM (1998), Diplomei de Merit a Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologi¬că (2006), titlului onorific "Om emerit" (2011), medaliilor „Dimitrie Cantemir” (2011), „Nicolae Milescu Spătarul” (2016), Diplomei de Onoare a Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării (2019), Laureat al Premiului Național în domeniul științei (2019).
Deține abilitare în dreptul de conducere a tezelor de doctorat la specialităţile 162.01. Genetică vegetală, 411.04. Amelioarea plantelor şi producerea seminţelor, 411.09. Protecţia plantelor.
Sub conducerea Domniei sale au fost susținute 4 teze de doctor și 2 teze de doctor habilitat în științe biologice. În prezent este consultant științific la 2 teze de doctor habilitat.
În repetate rânduri a fost președinte, membru al Consiliilor științifice specializate de susținere a tezelor de doctor sau doctor habilitat în științe biologice, agricole, medicale sau referent oficial.
În calitate de conferențiar a predat cursurile "Biologie moleculară" și "Genetică umană" la Universitatea de Stat de Medicina și Farmacie "Nicolae Testemițanu" (2002-2006).
Este vecepreședinte al Seminarului științific de profil "Genetică vegetală", membru a seminarelor științifice de profil "Ameliorarea și producerea semințelor" și "Protecția plantelor", membru al colegiului de redacție a Buletinului AȘM, Științele vieții, expert național în cadrul MECC.
A participat la saloane naţionale şi internaţionale de inventică , inclusiv la Ge¬neva (1999), Bucureşti (1999), Chişinău (1999-2005), Suzhou, China (2008), Iaşi (2003-2016), Cluj-Napoca (2008), Timișoara (2015), unde activitatea inovațională a fost apreciată cu 90 medalii de aur, argint, bronz, diplome de menţiune, Diploma „Cea mai bună inventatoare” în cadrul EIS „INFOINVENT-2003” (Chişinău), Ordinul "Leonardo da Vinci" (Iași, România, 2011), Premiul AGEPI "Cea mai bună invenţie creată de o femeie inventator" (Chişinău, 2017).
Pentru un ciclu de invenţii în domeniul imunogeneticii vegetale, i s-a conferit titlul de Laureat al Medaliei de Aur a Organizaţiei Mondiale de Proprietate Intelectuală (Geneva, Chişinău, 2001).

Conducerea și colectivul IGFPP apreciază înalt realizările valoroase şi performanțele în domeniul cercetării, activitatea prodigioasă profesională a dnei profesor Galina LUPAȘCU și cu ocazia unei frumoase aniversări adresează cele mai calde urări de sănătate, prosperitate şi perseverență, ani de viaţă lungă cu realizări marcante.

La multi ani!