• Română
  • English

Doctorul în științe biologice Pantelimon Botnarenco la vârsta onorabilă de 80 de ani

 Doctorul în științe biologice Pantelimon Botnarenco la vârsta onorabilă de 80 de ani

                                                        

Pantelimon Botnarenco s-a născut la 05 aprilie 1941 în satul Saharna, raionul Rezina. În 1957 a absolvit școala medie din orașul Rezina. În anul 1962 a continuat studiile la facultatea de biologie şi geografie, Institutul pedagogic “T.G. Şevcenco” din Tiraspol. Cunoştinţele acumulate la facultate le-a fortificat în cadrul practicii pedagogice la școala medie din Ciorăști şi Vărzărești, raionul Nisporeni, unde a activat în calitate de pedagog și șef de studii. Fiind o persoană activă dl Pantelimon Botnarenco a avut mai multe oferte pentru activitate, însă dumnealui a ales-o pe cea ştiinţifică.
În calitate de doctorand al Grădinii Botanice a AȘM a efectuat cercetări în domeniul mutagenezei plantelor. Cercetările s-au soldat cu susținerea în anul 1977 a tezei de doctor în științe biologice și cu publicarea în 1978 a monografiei științifice ”Дурман (систематика, биология развития, мутагенез)”. În perioada 1971–1977 a activat în calitate de cercetător științific inferior, laboratorul ”Citologia plantelor”. Cercetările din acea perioadă au fost expuse în lucrarea monografică colectivă ”Кариология однодольных в Молдавии”.
În perioada anilor 1977-1989 dl Pantelimon Botnarenco a activat la Institutul de Cercetări Ştiinţifice pentru Porumb şi Sorg Porumbeni (actualmente Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”) în calitate de cercetător ştiinţific superior. A contribuit la crearea a trei soiuri de porumb: Moldavschii 377, Moldavschii 215 şi Moldavschii 291. Ultimele două soiuri au ocupat arii extinse în Federația Rusă și R. Belarus. Ele au adus beneficii semnificative Republicii Moldova, Institutului de Cercetări pentru Porumb și Sorg și autorilor soiurilor.
În activitatea sa științifică parcurge toate treptele – de la cercetător științific inferior, până la cercetător științific coordonator.
Doctorul în științe biologice Botnarenco Pantelimon este și un specialist recunoscut în domeniul geneticii și ameliorării plantelor aromatice și medicinale.
În anii 1989-2006 a deținut funcția de şef al laboratorului „Ameliorarea plantelor aromatice” la Filiala pentru Plante Aromatice şi Medicinale a ICŞPS „Porumbeni”, participând la crearea unui soi de Lavandula angustifolia Mill., – Chişinău 32 şi a unui soi de Hyssopus officinalis L. – Safir 1. Soiul de levănţică Chişinău 32 se caracterizează prin producţie sporită de materie primă – 73 q/ha, şi o producţie de ulei esenţial de până la 80 kg/ha. Soiul de Hyssopus officinalis L. – Safir 1 se caracterizează prin conţinut sporit de ulei esenţial (0,35 - 0,40 %) în masa proaspătă, faţă de 0,17 – 0,20 % la populaţia inițială. A asigurat seminologia primară a soiurilor omologate perene de Lavandula angustifolia Mill., Hyssopus officinalis L., Satureja montana L.
Din anul 2006 și până în prezent activează în Laboratorul ”Plante Aromatice şi Medicinale” a Institutului de Genetică, Fiziologie şi Protecție a Plantelor în funcție de cercetător ştiinţific coordonator.
Este coautor a mai multe soiuri de plante aromatice: Glaucium flavum L. – Agat, Coriandrum sativum – Aromat, Carum carvi – Moldcarvi, Pimpinella anisum – Aroma Dalba și Salvia sclarea – Balsam, Parfum Perfect, Ambriela, precum şi a soiurilor noi de: Origanum vulgare L. ssp. hirtum Ietswaart – Savoare, Origanum vulgare L. ssp. vulgare L. – Panacea, Lavandula angustifolia Mill. – Svetlana, Favoare.
P. Botnarenco în activitatea științifică manifestă un interes special față de modul de evaluare și apreciere a variabilității experimentale, exprimată prin diverse aspecte, precum analiza corelațională, mono- și polifactorială. Activitatea inovațională în acest domeniu se conturează în elaborarea metodei principial nouă de estimare efectivă și corectă a variației experimentale, care este în deplină concordanță cu postulatele teoriei probabilităților.
Rezultatele cercetărilor au fost expuse în 102 lucrări ştiinţifice, inclusiv 2 monografii, 7 articole editate în reviste din străinătate, 20 articole în reviste de circulaţie naţională, 22 articole în culegeri internaţionale, 9 articole în culegeri naţionale, 20 teze ale comunicărilor la congrese, conferinţe internaţionale, şi 24 teze ale comunicărilor la congrese şi conferinţe naţionale. Coautor a 14 soiuri de plante şi 4 brevete pentru soi de plante.
Rezultatele cercetărilor obținute pe parcursul activității prodigioase de către doctorul în științe biologice au fost apreciate de către Academia de Științe a Moldovei cu diploma ”Meritul Academic” (2016) și cu medalii de aur, argint și bronz la un șir de Saloane de Inventică Internaționale.
Cu ocazia zilei de naștere conducerea și colectivul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor adresează dlui Pantelimon Botnarenco cele mai sincere urări de sănătate, realizări performante și noi împliniri.

La multi ani!