• Română
  • English

Succese apreciabile în implementarea unui proiectului de inovare și transfer tehnologic

La 23 februarie 2021 a fost inaugurată Centrala Termică, construită  în cadrul proiectului  de inovare și transfer tehnologic „Integrarea plantei energetice Miscanthus în ciclul de producere a energiei termice în sistemele de termoficare centralizată”, realizat de Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor în parteneriat cu S.A. Termoelectrica în calitate de cofinanțator.

La eveniment a participat conducerea Termoelectrica și oficiali înalți, printre care: Excelența sa Steven FISHER, Ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova, Gary DAVIES, Însărcinat cu afaceri și Consul al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova, Mihail LUPAȘCU, secretar de stat, Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ghenadie ȚEPORDEI, director general al Agenției Proprietății Publice, Ilie CEBAN, viceprimar al mun. Chișinău, academicianul Boris GAINA, Academia de Științe a Moldovei, Vadim IAȚCHEVICI, șef direcție, direcția proiecte inovaționale, Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare.

Evenimentul a fost inaugurat de  Dl Veaceslav ENI, directorul general al S.A. Termoelectrica. În luarea sa de cuvânt a menționat reușita colaborării dintre instituții, importanță proiectului și viziunile de viitor în implementarea tehnologiilor de dezvoltare și producere a energiei verzi în Republica Moldova.

Directorul IGFPP, Larisa ANDRONIC,  a ținut să menționeze că acest eveniment ce vine să încununeze eforturile unor cercetători depuse de mai mulți ani în domeniul plantelor energetice, studii inițiate în 2014 în colaborare cu compania Terravesta, Maria Britanie, rezultatele proiectului realizat în parteneriat cu S.A. Termoelectrica, care au asigurat dezvoltarea și implementarea unui proiect nou, inovativ pentru Republica Moldova de utilizare a surselor energetice alternative, de reducere a emisiilor de gaze. Totodată a fost etirat, că acest proiect vine să aprecieze și să confirme eficiența energetică a biocombustibilului produs din planta energetică Miscanthus și necesitatea includerii acesteia  în ciclul de producere a energiei din surse regenerabile.

Excelența sa Steven FISHER, Ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova, a precizat faptul, că prioritatea proiectelor ce asigură tranziția la energia verde - politici ce se regăsesc printre programele și strategiile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la schimbărilor climatice.

Cu un cuvânt de salut s-a adresat Dl Mihail LUPAȘCU, secretar de stat, MEI, care a ținut să menționeze susținerea din partea MEI a proiectelor inovaționale dezvoltate și implementate prin parteneriate de întreprinderile de stat, cu suportul și în colaborare cu mediul academic.   

Ghenadie ȚEPORDEI, directorul general al APP, prezent la eveniment a subliniat importanța diversificării surselor de energie utilizate în beneficiul consumatorilor și rolul proiectelor inovative în acest sens.

În cadrul evenimentului de lansare a centralei pe biomasă, Ilie CEBAN, viceprimar al mun. Chișinău, a menționat că Primăria mun. Chișinău își propune să evalueze implementarea unor asemenea proiecte pilot, pentru a stabili prioritățile în securitatea energetică, precizând că un plan de acțiuni și mai multe proiecte de eficiență energetică a clădirilor în mun. Chișinău sunt deja în discuție.

Centrala Termică pe Biomasă va asigura confortul termic în incinta IGFPP prin majorarea temperaturii agentului termic din sistemul centralizat. Proiectul ține să demonstreze în practică  eficiența tehnologiei de utilizare a plantei Miscanthus în producerea energiei termice.