• Română
  • English

Noi aprecieri ale cercetătorilor Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor în cadrul Expoziţiei Internaţionale de Invenţii „Inventica 2020”

                                         

Cea de-a 24-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Invenţii „Inventica 2020”, organizată de către Institutul Naţional de Inventică Iaşi din Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, în perioada 29 – 31 iulie 2020, s-a desfăşurat în regim online pe platforma Google Meet, oferind inventatorilor un forum academic pentru inovație științifică.

Scopul Expoziţiei Internaţionale de Invenţii „Inventica 2020” este de a reuni universități, institute de cercetare, companii, asociaţii, inventatori şi persoane interesate de domeniul inventicii.

În cadrul Expoziţiei Internaţionale de Invenţii „Inventica 2020” au fost înscrise peste 550 de invenţii brevetate şi în curs de brevetare, proiecte de cercetare de către peste 120 de participanţi, universități, institute de cercetare, companii și inventatori individuali din România, Taiwan, Moldova, Rusia, Polonia, Malaiezia.

La acest important eveniment, performanțe noi au înregistrat cercetătorii Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor (IGFPP). În total, echipa IGFPP a prezentat 10 lucrări, ce reprezintă brevete de invenție. Pentru participare, pe lângă fișele de înregistrare, au fost evaluate și posterele aferente invențiilor.

În rezultatul jurizării, lucrările cercetătorilor institutului au fost apreciate cu o Diplomă de Excelență și Medalia Inventica 2020 și 8 Diplome de Merit și Medalia Inventica 2020:

Diplomă de Excelență și Medalia Inventica 2020 pentru invenția cu titlul:

  • Metoda de determinare a sexului la plantele de Actinidia arguta cultivate in vitro, autori: Cauş Maria, Călugăru-Spătaru Tatiana, Dascaliuc Alexandru.

Diploma și Medalia INVENTICA 2020 pentru invențiile:

  • Balsam, un soi eficient de Salvia sclarea L., autori: Gonceariuc Maria, Balmuş Zinaida, Cotelea Ludmila, Botnarenco Pantelimon, Butnaraş Violeta, Maşcovţeva Svetlana      
  • Lămâița, soi nou de Melissa officinalis L., autori: Gonceariuc Maria, Balmuş Zinaida, Ganea Anatol
  • Soi nou de tomate Milenium, autori: Mihnea Nadejda, Grati Maria, Jacotă Аnatol, Grati Vasile
  • Grâu comun de toamnă (Triticum aestivum Desm.), soiul Moldova 66,  autori: Lupascu Galina; Gavzer Svetlana; Veverita Efimia; Leatamborg Svetlana; Gore Andrei.
  • Solanum lycopersicum L. soiul Iulihirsutian, autori: Sîromeatnicov Iulia, Jacotă Anatolie, Botnari Vasile, Cotenco Eugenia, Ciobanu Renata, Chirilova Eleonora
  • Soi nou de tomate - Cireasca, autori: Milania Makovei,
  • Grâu durum de toamnă (Triticum durum Desf.), soiul  Auriu 2,  autori:   Rotari Silvia, Veverita Efimia, Lupascu Galina, Gore Andrei, Leatamborg Svetlana, Coinac Irina.
  • Soi de soia (Glycine max (L.) Merril) Nadejda, autori: Budac Alexandru, Celac Valentin, Coretchi Liuba·     
  • Soi nou de usturoi: Vitasan, autori: Alexei Chilinciuc; dr.hab. Vasile Botnari

Rezultatele obținute confirmă, încă o dată, valoarea cercetării științifice desfășurate, dar și aplicabilitatea practică a acestora.

Exprimăm sincere felicitări cercetătorilor IGFPP, cărora le dorim mult succes în continuare și ca mențiunile obținute să le aducă noi performanțe și colaborări în domeniul de cercetare.