Institutul de Genetică,
Fiziologie şi Protecţie a Plantelor
Ministerul Educaţiei,
Culturii şi Cercetării
La 21-22 octombrie anul curent Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor a realizat Simpozionul ştiinţific internațional „Biotehnologii avansate – realizări și perspective”. Ediția a V-a din acest an s-a desfășurat în parteneriat cu Conferința „Ştiinţele vieţii în dialogul generațiilor: Conexiuni dintre mediul academic, universitar și de afaceri”, organizată de Universitatea de Stat ”Dimitrie Cantemir”. Desfășurarea în cooperat a acestor două evenimente este rezultatul colaborărilor de mai mulți ani dintre IGFPP și USDC pe subiecte comune, fundamentate pe relații extinse interinstituționale și a avut drept scop dezbaterea celor mai recente rezultate valoroase din biotehnologiile vegetale, animale și a microorganismelor, prin întrunirea oamenilor de știință din diferite centre științifice.
În deschiderea simpozionului, cu un cuvânt de salut, a fost prezent consilierul președintelui țării, dl Corneliu Popovici, doctor în științe filozofice, consilier în domeniul educației, culturii și cercetării. Înaltul oaspete a ținut să menționeze rolul major al cercetătorilor în soluționarea celor mai stringente probleme societale, remarcând în special, sarcinile ecologice, problemele generate de schimbările climatice, demografice. În contextul genericului evenimentelor, a susținut rolul dialogului dintre generații, mediul academic și business. De asemenea, a subliniat necesitatea revizuirii cadrului normativ ce reglementează domeniul cercetării și inovării.
Cu un cuvânt de salut, din partea Academiei de Științe a Moldovei, s-a expus vicepreședintele ASM, dl acad. Boris GAINA, acad. coordonator al Secției Științe ale Vieții, menționând realizările remarcabile ale cercetătorilor, accentuând importanța studiilor cu caracter aplicativ. Pentru rezultate de valoare pentru știință și practică, unii cercetător ai IGFPP au fost distinși cu medalii, diplome de apreciere din partea AȘM: m. cor. Nicolae Balaur – Medalia ”Dimitrie Cantemir”; dr. hab. Vasile Botnari – Medalia ”Nicolae Milescu Spătarul”, dr. hab. Nicolae Bujoreanu - Medalia ”Nicolae Milescu Spătarul”, dr. hab. Valentin Celac - Medalia ”Nicolae Milescu Spătarul”, dr. Lidia Gavriliță - Medalia ”Nicolae Milescu Spătarul”, dr. Ion Boubătrîn - Medalia ”Nicolae Milescu Spătarul”, dr. Anatolie Ganea - Diploma Meritul Academic, dr. Lidia Tumanova – Diploma de Recunoștință a AȘM.
Un mesaj de felicitare și susținere au adresat acad. Teodor Furdui, președintele Sfatului Academicienilor, prof. Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”, România.
Potrivit organizatorilor, la eveniment au participat 145 specialiști din domeniu.
În ședința plenară au fost prezentate comunicări pe teme de importanță majoră:
- Aspecte actuale ale biologiei aplicate,
- Miscantusul – plantă de perspectivă în prevenirea provocărilor climatice și sporirea oportunităților bioeconomice,
- Utilizarea biotehnologiilor și tehnologiilor ADN în Centrul Național “V.E.Tairov, Odesa, Ucraina”,
- Resurse genetice ale culturilor legumicole în Centrul Științific Federal de Legumicultură al Federației Ruse,
- Carpocultura in vitro – cale nonmorfogenetică. Noi metode și tehnici de microscopie în studiul sistemelor biologice. Prin acest raport a fost adus un omagiu acad. Boris Matienco, proeminent savant al biologiei celulare și tisulare, biotehnologiei, fondatorul carpologiei, care la 3 august 2019 ar fi împlinit 90 de ani de la naștere.
În cadrul secțiunilor „Inginerii moleculare, celulare și tisulare” „Tehnici și metode în biotehnologie” au fost puse în evidență practicile experimentale de analiză moleculară în elaborarea tehnicilor de diagnostic al fungilor, impactul factorilor exogeni (temperatură, fitohormoni) asupra acumulării biomasei celulare; tehnici de inducere in vitro și in vivo a variabilității la triticale, inul de cultură și soia. Au fost raportate obținerea mutațiilor la in și obținerea liniilor noi de soia prin aplicarea razelor gama. O atenție separată a fost acordată utilizării biotehnologiilor moderne în microbiologie, medicină și farmaceutică.
La tematica „Biotehnologii avansate și protecția plantelor” au fost analizare perspectivele agriculturii ecologice în soluționarea problemelor siguranței alimentare, posibilitățile de obținere și utilizare a biopesticidelor și bioregulatorilor naturali în protecția integrată și sporirea productivității plantelor.
În cadrul secțiunii „Bioconservarea și tehnologii de valorificare a resurselor genetice” au fost scoase în evidență probleme ce țin de evaluarea, menținerea și utilizarea rațională a genofondului vegetal, diversificarea spectrului de culturi cu diferite destinații și crearea colecţiilor de germoplasmă (soiuri, linii, genotipuri mutante) cu rezistenţă ecologică sporită la factori nefavorabili ai mediului.
De importanță majoră pot fi remarcate și lucrările ce au inclus evidențierea progreselor în ameliorarea tomatelor, plantelor aromatice și medicinale, porumbului, nucului ș.a.
Participanții s-au implicat activ în discuțiile axate pe temele și direcțiile de cercetare prezentate, atât în cadrul comunicărilor, cât și în cadrul sesiunii de postere, realizând astfel un schimb de experiență și stabilind noi relații de colaborare în domeniile de interes comun.
La finele discuțiilor și totalizărilor rezultatelor conferinței au fost trasate o serie de obiective de perspectivă:
· Marcheri moleculari asociați cu caractere economic valoroase la plantele de cultură;
· Genetica şi fiziologia rezistenţei plantelor la factorii biotici şi abiotici nefavorabili;
· Studii structurale şi funcţionale ale sistemelor biologice în asigurarea reacţiilor adaptive;
· Mecanisme fiziologice şi biochimice ce asigură realizarea potenţialului genetic al plantelor;
· Căi de majorare a variabilităţii genetice prin aplicarea diferitor factori fizici, chimici şi biologici;
· Conservarea genofondului vegetal;
· Biotehnologii şi metode de ameliorare a plantelor; crearea de noi soiuri reziliente şi hibrizi cu productivitate şi rezistenţă ecologică înaltă;
· Noi preparate inofensive, bioregulatori naturali și studiul aplicabilității lor pentru agricultura ecologică.
În dezbatere aprinsă a fost pus apelul studenților Universității Wageningen, Olanda ”Euroseeds” privitor la ”creșterea progresului în ameliorare prin biotehnologii inovative” www.growscientificprogress.org
În scopul soluționării problemelor menționate s-a propus extinderea colaborării în domeniul biotehnologiilor avansate prin elaborarea unor proiecte de cercetare pe teme de interes prin formarea consorțiilor dintre instituțiile de cercetare, învățământ și ramurale. În cadrul dezbaterilor s-a evidențiat importanța parteneriatelor prin stabilirea unui dialog ştiinţific vizând rezultatele cercetărilor din domeniu şi aplicabilitatea lor.