• Română
  • English

Doctorul în științe biologice Anatolie GANEA la vârsta onorabilă de 65 ani

Doctorul în științe biologice Anatolie GANEA la vârsta onorabilă de 65 ani




La 14 iulie 2019 se împlinesc 65 de ani din ziua nașterii și 40 de ani de activitate științifică a doctorului în științe biologice Anatolie Ganea.
Domnul Anatolie Ganea,  doctor în științe biologice, s-a născut la 14 iulie 1954 în orașul Bălți, Republica Moldova. A absolvit facultatea de Biologie şi Pedologie a Universității de Stat din Moldova (1976), doctorantura (1980) în cadrul Secției de Genetică a Plantelor a Academiei de Științe a Moldovei. Teza de doctor în științe biologice a fost susținută la Universitatea de Stat M.V.Lomonosov din Moscova, Federația Rusă. În anul 1996 a obţinut titlul științifico-didactic de conferenţiar cercetător la specialitatea 162.1 - Genetică vegetală.
       În activitatea sa ştiinţifică parcurge toate treptele – de la laborant, cercetător științific inferior, cercetător științific superior până la șef de laborator, director adjunct pe știință și director de Centru. Dnul dr. Anatolie Ganea participă activ la pregătirea cadrelor ştiinţifice de înaltă calificare în domeniul geneticii vegetale și botanicii. Sub conducerea dumnealui a fost susținută o teză de doctor în biologie, actualmente ghidează cercetările în cadrul a două teze de doctorat. A elaborat un curs cu tema Biodiversitate agricolă, pe care l-a susținut la Universitatea Agrară din Moldova (2003). În anii 1996-1998 și-a aprofundat cunostinţele în domneiul biodiversităţii şi resurselor genetice vegetale în cadrul a trei Cursuri de perfectionare organizate de Universitatea din Birmingham (Marea Britanie) şi Institutul International de Resurse Genetice Vegetale (Roma, Italia) Ungaria, Polonia și Bulgaria.
Interesele ştiinţifice se referă la studiul agrobiodiversităţii vegetale, inclusiv a problemelor inventarierii, evaluării, documentării şi conservării formelor locale, rudelor sălbatice ale cultivarelor de pe teritoriul Republicii Moldova, utilizării diferitelor factori fizici și chimici în revigorarea materialului semincer după conservarea de lungă durată. Efectuând studii asupra substanțelelor biologic active de diferită natură dumnealui a propus un sistem original de testare a tipurilor de activitate reglatoare a compușilor chimici prin utilizarea liniilor mutante cu gene identificate. Faptul menționat a permis reducerea costului și precizia testărilor, precum și a evidențierea tipurilor noi de activitate biologică. S-a creat colecţia naţională a resurselor genetice vegetale, care include mostre de plante cerealiere, leguminoase, legumicole, tehnice, aromatice, medicinale, netradiţionale etc. ce se păstrează în Banca seminceră la temperatura de +2...+4o, ceea ce permite a prelungi considerabil termenul de menţinere a viabilităţii seminţelor. A fundamentat structura Sistemului naţional de conservare a agrobiodiversităţii. A efectuat studii complexe ale colecţiilor unui șir de specii de plante în rezultat au fost evidenţiate surse preţioase de rezistenţă şi productivitate, incluse ulterior în procesul de ameliorare. Doctorul în științe biologice Ganea Anatolie a contribuit nemijlocit la elaborarea Bazei de informaţii ReGen (pentru documentarea resurselor genetice vegetale) şi Cartoteca (pentru sursele bibliografice). O atenție sporită se acordă, de asemenea, inventarierii in situ și colectării rudelor sălbatice ale culturilor agricole și formelor locale de plante cultivate, fapt justificat prin existența unei eroziuni genetice pronunțate ale acestor grupuri de plante pe teritoriul Republicii Moldova cauzată de factori de ordin ecologic, politic și social. Prin utilizarea GPS-poziționării au fost evidențiate populații valoroase de predecesori nativi ai unor culturi pomicole în diferite ecosisteme, precum și comunități vegetale puternic afectate de stresurile biotice și abiotice.
       Dr. A. Ganea a participat la elaborarea unor documente naționale de importanță majoră: Raportul Republicii Moldova pentru Prima Conferinţa Internaţională şi Programul în domeniul Resurselor Genetice Vegetale (Leipzig, 1996), Primul Raport Naţional cu privire la Diversitatea Biologică (2000), Strategia Naţională şi Planul de Acţiuni în domeniul conservării diversităţii biologice a Republicii Moldova (2002), Programul Național al Republicii Moldova privind conservarea și utilizarea durabilă a resurselor genetice vegetale pentru alimentație și agricultură (2017).
Realizările cercetărilor au fost reflectate în circa 325 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 3 broșuri și 3 cărți de popularizare a științei în domeniul biodiversităţii plantelor cultivate, geneticii şi fiziologiei vegetale, introducţiei plantelor valoroase, fitopatologiei etc. Este coautorul a 20 de soiuri de plante și 15 brevete de invenţie.  
        Rezultatele științifice obținute în activitatea științifică și organizatorică au fost apreciate cu Diploma Prezidiului Academiei de Științe a Moldovei pentru tinerii cercetători (1981), Diploma de Merit a Prezidiului Academiei de Științe a Moldovei (2004), Medalia jubiliară “60 ani de la fondarea primelor instituții academice din Republica Moldova” (2006).
      Cu ocazia jubileului de 65 ani, colectivul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor cu stimă profundă îl felicită cordial pe doctorul în științe biologice Anatolie GANEA, dorindu-i multă sănătate, mulți ani fericiți și plini de spirit creator!
            La Mulți ani, Domnule Anatolie GANEA!