Institutul de Genetică,
Fiziologie şi Protecţie a Plantelor
Ministerul Educaţiei,
Culturii şi Cercetării
În perioada de raportare s-au realizat ședințele Comisiei Metodice a Institutului de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor cu privire la evaluarea experiențelor de câmp și laborator montate conform programelor de activitate pentru anul 2019.
Laboratorul Genetică aplicată realizează cercetări fundamentale și aplicative la culturi cerealiere, leguminoase și legumicole. Au fost prezentate experiențele ce includ genetica și ameliorarea la cerealiere.
Cercetările la triticale se realizează în scopul menținerii, completării colecției, precum şi obținerii formelor noi prin diferite modele de hibridări. Cercetătorii efectuează lucrări de apreciere şi depistare în pepinierele de hibrizi F2 - F4, selecţie, control şi concurs a celor mai bune genotipuri cu particularități biologice avansate şi agronomic valoroase. O atenție deosebită prezintă menținerea purității biologice la soiurile omologate şi multiplicarea lor: Ingen 93, Ingen 33, Ingen 35, Ingen 40, Ingen 54, Costel și combinațiile perspective Podoima x Talovscaia 12 x Ingen 93 și IuMA 50/8 x Talovscaia 12 x Ingen 93.
La grâul dur și comun de toamnă se realizează cercetări ce au ca scop studierea şi evaluarea liniilor noi de grâu obţinute anterior, cu productivitate înaltă şi rezistenţă sporită la factorii abiotici şi biotici; renovarea genofondului; multiplicarea soiurilor omologate şi transmise la CSTSP a RM: grâu comun - Moldova 5, Moldova 11, Moldova 2, Moldova 66, grâu dur - Auriu 2, Arnăut 7, Hordeiforme 335, Hordeiforme 340.
Laboratorul Plante Aromatice și Medicinale realizează cercetări ce au ca obiect de studiu diverse specii, soiuri și hibrizi. În colecţie se menţin şi evaluează peste 100 taxoni de plante anuale şi multianuale, care anual se completează. Pentru speciile dificile astfel ca Cephalophora aromatica, Satureja hortensis, Monarda citriodora, Nepeta cataria, etc. creşterea răsadurilor se realizează în condiții de solarii. Este în curs de finisare ciclul de cercetări privind cultivarea speciei Passiflora cu două coase pe sezon în anul II și III vegetație. Performanțe deosebite sunt înregistrate în ameliorarea plantelor aromatice și medicinale, în special sporirea conținutului și cantității uleiului esențial. La Salvia sclarea studiile au ca scop crearea materialului inițial de ameliorare prin inducerea variabilităţii genetice și obținerea genotipurilor hibride noi în 40-50 combinații hibride, 207 hibrizi F1-F15 și 147 linii consangvinizate S4-S15; validarea distinctivității, productivității, rezistenței la factori abiotici în culturi integrale la 18 soiuri, inclusiv 8 în anul întâi de vegetație și 10 în anul al doilea de vegetație.
La Origanum vulgare sunt în evaluare 4 soiuri din ssp. vulgare și 4 soiuri din ssp. hirtum în vederea selectării soiurilor perspective pentru brevetare și omologare.
La Lavandula angustifolia cercetările au ca scop evaluarea distinctivității, variației caracterelor biomorfologice la 440 hibrizi F1 cu selectarea celor perspectivi; testarea a 9 soiuri de levănțică în vederea aprecierii indicilor valorilor caracterelor biomorfologice, a productivității și a rezistenței la factori abiotici; întreţinerea pepinierelor cu plante mamă pentru soiurile omologate de levănțică Moldoveanca-4, Alba-7 şi Vis Magic-10.
Laboratorul Genetică rezistenței plantelor a prezentat colecţiile de ceapă-comună (25 populații de diferită origine) şi usturoi (51 forme cu tulpini florale și 6 fără tulpini florale), care se menţin în scopul evaluării și selectării celor mai performante şi perspective populaţii/ forme pentru includerea în ameliorare.
Laboratorul Fiziologia plantelor pomicole și maturării fructelor au montat experiențe în complexul de lizimetre în scopul cercetării particularităților formării și funcționării aparatului foliar și a modificărilor echilibrului hormonal la pomii de păr sub acțiunea SBA Reglalg și a microelementelor B, Zn, Mn și Mo.
Laboratorul Biochimia plantelor realizează cercetări în scopul determinării ”costului” rezistenței diferitor specii și genotipuri de plante la temperaturi extreme și modificarea lor cu ajutorul preparatului Reglalg în condiții naturale și de laborator. În câmpul experimental sunt cultivate soiurile de grâu comun create în IGFPP: Moldova 5, Moldova 11, Moldova 77, Moldova 66 semănate în toamna anului 2018 și tratate înainte de semănat cu soluții ale biostimulatorului Reglalg, în diferite concentrații.
Grupul Bioenergetică realizează studii la grâul comun de toamnă Triticum aestivum L. (soiurile Kuialnic și Meleag) în scopul evaluării schimbului de CO2 (fotosinteza aparentă, fotorespirația aparentă, respirația) a spicului și structurilor anatomice a componentelor fotosintetic active ale spicului (gluma, aristea) la plantele crescute din semințe tratate cu diferite concentrații de acid abscizic (ABA). De menționat că, schimbările structurale și funcționale induse de ABA au fost confirmate anterior la plantele cultivate în condiții de laborator, iar rezultatele comparative vor evidenția posibilitatea inducerii elementelor sindromului C4 la plantele de grâu (C3 plante) și impactul lor asupra productivității seminciere.
Laboratorul Nutriția Minerală și Regimul Hidric al Plantelor realizează cercetări la vița de vie, soia, sfecla de zahăr, efectuând cercetări în câteva subetape: evaluarea interrelațiilor dintre formarea stres-memoriei, rezistența constitutivă, capacitatea de autoreglare osmotică a homeostazei apei și rezistența plantelor la stresul repetat, cauzat de secetă; evaluarea acțiunii stresului osmotic, cauzat de conținutul sporit de sulfați în sol, asupra reacțiilor nespecifice, asociate cu rezistența complexă a plantelor de soia la stresul repetat; elucidarea efectului nutrienților minerali și biofertilizanților asupra reacțiilor nespecifice ale plantelor corelate cu rezistența complexă la secetă, temperaturi nefavorabile și dezechilibru nutritiv.
Șefii de laborator și cercetătorii responsabili de subetape au raportat cu privire la îndeplinirea experiențelor de laborator în genetică moleculară, imunogenetică, fiziologia și biochimia plantelor. A fost evaluată corectitudinea metodologiei aplicate și executarea volumului de lucru preconizat în planurile individuale și calendaristice. De curând au demarat experiențele de laborator în scopul determinării conținutului de ulei esențial în materia primă a plantelor aromatice și medicinale.
De asemenea, reprezentanți ai Comisiei metodice a IGFPP au participat la lucrările Comisiei Metodice a Institutului de Cercetări Științifice în Domeniul Agriculturii din Tiraspol (ICȘAT) în scopul evaluării experiențelor de câmp montate în baza acordurilor de colaborare cu ICȘAT în scopul testării bioreglatorilor naturali ca reglatori de creștere în cultivarea plantelor legumicole (tomate, ceapă, castravete, varză) în câmp deschis, cu regim de irigare prin picurare.
Membrii Comisiei metodice au fost informați despre realizarea investigațiilor Laboratorului Fitopatologie și Biotehnologie la tema Elaborarea tehnologiilor de producere şi aplicare a mijloacelor ecologic inofensive de protective. Au fost actate experiențele de camp la castraveți, privind aplicarea preparatului în baza de Bacilus subtilis în combaterea făinării. La sfecla de zahăr, sporirea germinației semințelor prin încrustarea lor cu Paurin; la tomate, varză și castraveți în teren protejat; la cartof aplicarea Bacilus turingiensis în combaterea gândacului din Colorado, la păr și gutui aplicarea fagilor în controlul focului bacterian a rozaceelor.
În cadrul proiectului Elaborarea tehnologiilor inovaționale de reglare a unor specii dăunătoare prin valorificarea potențialului entomoacarifaunei benefice și aplicarea procedeelor bioraționale de protecție a plantelor au fost prezentate experiențele de câmp la cultura prunului cu aplicarea semeochemicilor; aplcarea conveierului din plante nectarifere la prun, aplicarea semiochemicilor la culturile legumicole în teren protejat; aplicarea feromonului de agregare a larvelor viermelui merelor în plantațiile de nuc.
În cadrul tematicii Elaborarea tehnologiilor inofensive de protective integrată a plantelor prin utilizarea substanțelor biologic active în controlul impactului insectelor dăunătoare și a agenților patogeni au fost prezentate experiențele de câmp la cultura piersicului în Comuna Băcioi și la măr IGFPP prin aplicarea metodelor de sterilizare și captare în masă a viermelui oriental, aplicarea elisitorilor contra bolilor. În laborator au fost actate experiențele de eficientizarea schemelor de sinteză a feromonilor moliei florii soarelui, moliei orientale.
Au fost prezentate experiențele de câmp la cultura soiei, privind Estimarea rolului agenților biologici în reglarea densității organismelor dăunătoare și elaborarea bazelor metodologice de aplicare în agrocenozele culturilor de câmp, în rezultat s-au revizuit metodele de colonizare a entomofagilor trihograma și bracon în combaterea speciilor de lepidoptere și valorificarea potențialului entomofagilor naturali la soia.
In cadrul proiectului Identificarea factorilor de risc fitosanitar și optimizarea metodelor de prognoză a organismelor dăunătoare în sistemele de protecție integrală a culturilor agricole au fost demonstrate experiențele de câmp la cultura tomate și castraveți în teren protejat privind aplicarea compușilor naturali în combaterea dăunătorilor sugători și patogenilor; aplicarea capcanelor de capturare a dăunătorilor la culturile multianuale.
Experiențele au fost realizate în conformitate cu programul de realizare a proiectelor și Comisia metodică propune spre aprobare la consiliul științific.