Institutul de Genetică,
Fiziologie şi Protecţie a Plantelor
Ministerul Educaţiei,
Culturii şi Cercetării
Ziua de 20 mai este declarată de Organizatia Natiunilor Unite “Ziua Mondială a albinei”/ “World Bee Day”, prin rezoluția Adunării Generale din 18 octombrie 2017, la inițiativa Asociaţiei Apicultorilor din Slovenia. Această zi a fost instituită pentru a reaminti oamenilor importanța albinelor și a polenizatorilor, precum și a invita umanitatea să ia măsuri vitale concrete pentru a le proteja. Numărul populațiilor de albine și altor polenizatori s-a redus drastic în ultimii ani, ca o consecință a activității umane iraționale – agricultura intensivă, administrarea pesticidelor toxice, inclusiv neonicotinoide, poluarea, schimbările climatice, etc.
Albinele sunt polenizatori pentru un număr impunător de plante de cultură, contribuind semnificativ la sporirea producţiei agricole, astfel încât 80% din fructe și legume au nevoie de albine pentru a asigura o bună recoltă. Totodată, albinele reprezintă principalul polenizator al florei entomofile spontane, asigurând biodiversitatea în natură, iar diminuarea numărului și diversității polenizatorilor duce la devastarea ecosistemelor.
Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor organizează şi efectuează cercetări ştiinţifice fundamentale şi aplicate în domeniul geneticii, fiziologiei, biochimiei şi protecţiei plantelor; elaborează noi procedee și produse, tehnologii de ameliorare şi protecţie а plantelor. Prin promovarea direcțiilor principale de cercetare institutul întreprinde activități concrete în protejarea polenizatorilor prin studiul mecanismelor interacțiunii speciilor utile și dăunătoare în agrocenoze și ameliorarea potențialului acestora în reglarea densității populațiilor dăunătorilor economic importanți culturilor agricole; elaborarea de procedee fiziologice de optimizare şi asigurare a stabilităţii procesului producţional în agricultura intensivă, organică (ecologică) şi de înaltă precizie; elaborarea mijloacelor ecologic inofensive pentru protecția plantelor de boli și dăunători și procedee de aplicare a acestora în agricultura ecologică și convențională.
În același timp în IGFPP sunt create soiuri şi hibrizi cu productivitate, calitate şi rezistenţă ecologică sporită de plante medicinale și aromatice, o bună parte din ele fiind și plante melifere. Astfel, extinderea suprafețelor cultivate cu salvie, levănțică etc. conduce la sporirea potențialului fondului melifer al Republicii Moldova.
Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor colaborează de mai mulți ani cu Universitatea Agrară Slovacă din Nitra în direcțiile: studiul insectelor benefice, inclusiv albinele; biodiversitatea plantelor, în special culturile melifere, precum și studiul proprietăților fizico-chimice și activitatea biologică a păstorei.
Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor de rând cu întregul mapamond sărbătorește la 20 mai 2019 “Ziua Mondială a albinei” și își aduce aportul în salvarea și menținerea populațiilor de polenizatori în Republica Moldova.