Institutul de Genetică,
Fiziologie şi Protecţie a Plantelor
Ministerul Educaţiei,
Culturii şi Cercetării
Svetlana SMEREA, doctor în științe biologice, conferenţiar cercetător, s-a născut la 1 decembrie 1968 în s. Rediul-Mare, r. Ocnița într-o familie de funcționari. După absolvirea școlii din satul natal cu medalie de aur este înmatriculată la Facultatea de Biologie şi Pedologie a Universităţii de Stat din Moldova, instituție pe care o absolvește în 1990. Din acel an activează în cadrul Institutului de Genetică Ecologică (actualmente Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor) în calitatea de specialist-genetician. În anii 1996-1999 urmează studiile doctorale, iar în 2003 susține teza de doctorat la specialitatea Genetică. Urmează o ascensiune de funcţii în ierarhia academică – cercetător ştiinţific inferior, cercetător ştiinţific superior, cercetător ştiinţific coordonator, iar actualmente, de mai bine de 5 ani, deține funcția de șef al laboratorului Biotehnologii vegetale. Pentru realizările științifice în a.2008 i se conferă titlul științific de conferențiar cercetător în specialitatea Biotehnologie.
Activitățile de cercetare realizate de dna dr. Svetlana SMEREA sunt axate pe studiul mecanismelor de inducere și modulare a variațiilor somaclonale, în direcția diversificării variabilității induse prin culturi in vitro, dar și menținerii uniformității clonale, prin explorarea dirijată a factorilor inductori de origine endo- și exogenă. Rezultatele obținute prezintă elemente inovative prin utilizarea virusurilor fitopatogene în complex cu cultura in vitro în scopul diversificării variațiilor somaclonale și stabilirea impactului infecțiilor virale cu alte surse de variație (genotip, explant, mediu nutritiv), precum și interacțiunea lor asupra proceselor de calusogeneză, embriogeneză și morfogeneză. Au fost elaborate procedee de obținere a caliclonelor sau androclonelor la diferite plante de cultură (cartof, tomate, porumb, grâu, orz) și elucidate particularitățile proliferării celulare, inducerii țesutului calusal, embrigenezei somatice sau microsporale, regenerării plantelor. În baza indicilor morfo-fiziologici și biochimici au fost cuantificate variațiile somaclonale obținute.
Un interes deosebit prezintă ciclul de lucrări implementate dedicat elaborării procedeelor de obținere a descendenților hibrizi la soiurile apirene de viță de vie prin salvarea embrionilor imaturi prin cultuta in vitro; obţinerii materialului săditor de viţă de vie liber de virusuri prin culturi de meristeme și termoterapie sau embriogeneză zigotică; multiplicarea microclonală a plantelor devizozate.
Dr. Svetlana SMEREA este autor şi coautor a cca 70 lucrări ştiinţifice, inclusiv 1 monografie colectivă, 2 publicații în reviste internaționale cu factor de impact, 4 brevete de invenție și 2 brevete pentru soi de plantă. Desfășoară activitate didactică în calitate de conducător la 3 teze de licență și 2 teză de master în cadrul Universității de Stat Dimitrie Cantemir, consultant la 1 teză de master în cadrul Universității de Stat din Tiraspol (cu sediul la Chișinău). A participat în cadrul proiectului educațional PISA, 2009; membru al Comisiei de evaluare a standardelor educaționale a Ministerului Educației; membru și președinte a Comisiilor de evaluare a lucrărilor de bacalaureat. În cadrul Clusterului educaţional-ştiinţific UnivER SCIENCE predă disciplina Tehnici moderne de cercetare: Metode ale biotehnologiilor vegetale. Deține abilitare în dreptul de conducere a tezelor de doctorat la specialitățile 162.01. Genetică vegetală și 167.01.Biotehnologie, Bionanotehnologie. Este membru al Seminarului științific de profil "Genetică vegetală" din cadrul institutului, membru al Comitetului organizatoric al Simpozionului științific "Biotehnologii avansate – realizări și perspective". Executor a 5 proiecte instituționale, 3 proiecte internaționale: INTAS (1) și STCU-AȘM (2) și lider de grup a unui proiect internațional STCU#4073.
Activitatea inovațională a fost înalt apreciată la saloane și expoziții naţionale şi internaţionale de invenții și creativitate de la Iași (EUROINVENT 2015, 2017, 2018 și INVENTICA 2016, 2018), Cluj-Napoca (PRO INVENT 2011, 2015, 2017, 2018), Timișoara ("Traian Vuia" 2016, 2017, 2018), Chișinău (INFOINVENT 2011, 2013, 2015, 2017) la care a obţinut 9 medalii de aur, 2 medalii de argint și diplome de excelență.
Cu prilejul frumoasei aniversări, colegii Institutului de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor adresează dnei Svetlana SMEREA cele mai sincere felicitări și urări de sănătate, prosperitate, izbândă şi perseverență, ani de viață lungă cu realizări marcante.
La mulți ani!!!