• Română
  • English

Ședința Consiliului Științific Specializat D 10.162.01-06 din 8.08.2018

Se anunţă susţinerea tezei de doctor
 
Pretendent NECHIFOR Victoria
 
 

Conducător ştiinţific: prof.univ., academician DUCA Maria
 

Consiliul ştiinţific specializat DH 10.162.01-06 
 
 Tema tezei: ACŢIUNEA GIBERELINEI ASUPRA MICROSPOROGENEZEI LA FLOAREA-SOARELUI (HELIANTHUS ANNUUS L.)
 
Specialitatea 162.01 - Genetică vegetală
 
Data: 8 august  2018
 
 

Ora: 14.00
 

Local: Sala de conferinţe a Institutului de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor (blocul Genetica, et.2)
 
 

Principalele publicaţii ştiinţifice la tema tezei ale autorului

1. Nechifor V. Controlul genetic al meiozei la plante. În: Studia Universitas, Seria Ştiinţe reale și ale naturii, 2013, 6(66), p.72-79. ISSN 1857-1735.  
2. Nechifor V. Aspecte mofrometrice ale meiocitelor și grăuncioarelor de polen la floarea-soarelui cu androsterilitate indusă. În: Revista Ştiinţa agricolă, 2017, nr. 2, p. 11-15.  
3. Duca M., Nechifor V., Port A. Profilul citologic al diviziunilor meiotice la plantele de floarea-soarelui cu androsterilitate indusă de gibereline. În: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele Vieţii, 2017, nr. 3(333), p. 106 – 114.
4.Duca, M., Port A., Nechifor, V. Corelarea dimensiunii florilor tubulare şi anterelor cu fazele microsporogenei şi microgametogenezei la Helianthus annuus L. În: Materialele Simpozionului Ştiinţific International „Agricultura modernă – realizări şi perspective”, dedicate aniversării a 80 de ani de la fondarea UASM, Lucrări ştiinţifice: Agronomie şi ecologie, Chişinău, 2013, 39, p. 59-63.
 
Problematica abordată constă în stabilirea rolului giberelinei (AG3) în iniţierea şi reglarea diviziunii celulare în anterele de floarea-soarelui. A fost evaluată activitatea transcripțională a genelor PCNA1, CycD3, HIS1-3, H3.1, AHP2, MND1, DYAD, ASK1, EXPA1 și GSL12 implicate în procesul de reproducere la floarea-soarelui, care a permis corelarea pattern-ului de expresie cu prezența aberațiilor cromozomiale, degradarea stratului tapetal, meiocite cu formă și structură degenerată, polen steril la plantele cu ASI. Studiile histoanatomice și citogenetice au evidenţiat aspecte noi privind dezvoltarea diferențiată a țesuturilor microsporangiului, pe parcursul microsporogenezei, la plantele cu androsterilitate indusă și cele cu androsterilitate citoplasmatică, comparativ cu plantele fertile. S-a demostrat efectul gametocid al giberelinei prin scăderea dimensiunii anterelor, identificarea unui număr mare de aberații cromozomiale la plantele tratate și inhibarea totală a meiozei la plantele cu ASC.
 

 Conţinutul de bază al tezei

-                     Estimarea raportului de corelație a dimensiunii florilor tubulare și a anterelor cu fazele microsporogenezei, în vederea stabilirii unor criterii indirecte pentru determinarea stadiului de dezvoltare a microsporilor.
-                     Determinarea particularităților histoanatomice, reprezentate prin modificarea distructivă a țesuturilor microsporangiului la plantele cu androsterilitate indusă și cu androsterilitate citoplasmatică comparativ cu plantele fertile.
-                     Evidențierea efectului gametocid asupra instabilității meiozei, prin depistarea aberațiilor cromozomiale și a produselor post-meiotice anormale asociate cu sterilitatea polenului la plantele cu ASI.

-                     Identificarea acțiunii giberelinei asupra activității transcripționale a genelor prin inducerea expresiei diferențiate a factorilor ereditari implicați în diverse etape ale microsporogenezei la plantele cu ASI și ASC.