• Română
  • English

Realizările Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecției a Plantelor în domeniul ameliorării plantelor proteice și oleaginoase expuse la Congresul EUCARPIA

La 20 – 24 mai 2018 Asociația Științifică a Geneticienilor și Amelioratorilor din Republica Moldova (fondată de mai multe instituții de cercetare de profil, inclusiv Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor) în colaborare cu Societatea Europeană de Cercetare în Ameliorarea Plantelor (EUCARPIA, European Association for Research in Plant Breeding) a organizat Congresul Internaţional Culturi Oleaginoase și Proteice.

Lucrările Congresului s-au desfășurat în cadrul a 5 sesiuni tematice: Biodiversitate și resurse genetice; Ameliorarea plantelor; Genetica moleculară și biotehnologii; Rezistența la stresul biotic si abiotic; Siguranța și calitatea produselor alimentare.

La Congres au participat peste 150 de reprezentanți ai comunității academice internaționale, profesori universitari, cercetători științifici din 30 universități, 45 de instituții de  cercetare și 8 companii private din 27 de țări (Austria, Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Canada, Cehia, Columbia, Estonia, Germania, Ungaria, India, Iran, Italia, Kazahstan, Moldova, Olanda, Pakistan, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Spania, Elveția, Tunisia, Turcia, Ucraina).

Congresul a demarat cu cuvânt de salut din partea dlui prof. Beat BOLLER, reprezentant EUCARPIA, acad. Maria DUCA, președintele Asociației Științifice a Geneticienilor și Amelioratorilor din Republica Moldova, acad. Vladimir HOTINEANU, președintele Comisiei Parlamentare cultură, educație, tineret, sport și mass-media, dr. Andrei CHICIUC, președintele Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, acad. Ion TIGHINEANU, prim-vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei.

În cadrul sesiunilor de comunicări, au fost audiate 27 rapoarte orale și discutate  40  postere ce au inclus cele mai recente rezultate științifice la tematica enunțată.

În cea de-a doua zi de lucru, în cadrul sesiunii plenare, directorul  Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor, Vasile BOTNARI, doctor habilitat, a expus raportul științific ”Bazele genetice ale ameliorării culturilor proteice și oleaginoase”. O atenția aparte a fost acordată dezvoltării durabile și valorificării eficiente a resurselor genetice. S-a menționat valoarea genofondului culturilor cerealiere și leguminoase creat în cadrul institutului și recomandat pentru sectorul agrar ce include circa 40 soiuri.

În ultima zi a lucrărilor Congresului  s-a realizat o vizită pe teren pe parcursul căreia au fost prezentate loturile experimentale și expuse rezultatele obținute de cercetători în domeniul ameliorării  în special a culturilor proteice și oleaginoase. Vizitatorii au rămas  impresionați de starea sectoarelor și multitudinea formelor incluse în cercetare, în baza cărora după evaluare conform unui șir de parametri fiziologici, biochimici, agronomici sunt selectate cele mai performante  genotipuri. În câmpul de concurs au fost prezentate peste 1000 forme de triticale, grâu dur și comun, orz, secară.
Impresionantă este anvergura cercetărilor ce include colecția formelor de triticale hexaploide (30 genotipuri); câmpul de hibridări (18 soiuri de secară, 32  triticale şi 40 grâu comun); cca 50 hibrizi F1 și  F2  din combinații de diferită provenință,  peste 250 forme F3 din 55 combinații. În câmpul de selecție sunt apreciate peste 1200 linii,  evaluată rezistenţa /sensibilitatea hibrizilor la maladiile fungice.

De asemenea sunt evaluate noi genotipuri de triticale hexaploide în vederea obținerii formelor perspective în baza caracterelor de productivitate, rezistență la secetă, maladii, calitate.

În anul curent este continuată multiplicarea soiurilor omologate de perspectivă pentru agricultura Republicii Moldova: triticale (Ingen 35, Ingen 93, Ingen 40), grâu comun (Moldova 5, Moldova 11, Moldova 2, Moldova 66), grâu dur (Auriu 2, Arnăut 7, Hordeiforme 335, Hordeiforme 340).  
Rezultate demne de atenție au fost expuse în domeniul ameliorării culturilor leguminoase (soia, năutul, lintea). De perspectivă au fost prezentate mai multe linii de năut, obținute prin mutageneză. În pepiniera de hibrizi a culturii soia au fost expuse  combinaţii hibride, iar în pepiniera de ameliorare peste 20  forme de diferită origine, care se deosebesc  după mai multe caractere agro-biologice.

Participanții forului au apreciat înalt realizările cercetătorilor institutului, menționând  eforturile depuse în vederea asigurării performanțelor științifico-metodologice.