• Română
  • English

Doctorul habilitat, profesor cercetator Leonid VOLOSCIUC la 65 ani

DOCTORUL HABILITAT LEONID VOLOŞCIUC LA 65 DE ANI
 
 
 
Născut la 02 noiembrie anul 1952 in satul Micăuţi, raionul Străşeni, intr-o familie de ţărani, care din fragedă copilărie i-au altoit dragostea faţă de natură şi simţul deosebit  orientat la protecţia ei. După absolvirea şcolii medii din satul natal, urmează studiile la Colegiul Agricol din Ţaul raionul Donduşeni, pe care la absolvit cu menţiune in anul 1973, după ce activează in calitate de brigadier in gospodăria ecologică “Iu. Gagarin”, raionul Orhei.
 
In anul 1978 absolveşte cu menţiune Facultatea de Biologie şi Pedologie a Universităţii de Stat din Moldova, după care continuă studiile in doctorantura Academiei de Ştiinţe a Moldovei, unde a intreprins cercetări in domeniul virusurilor fi topatogene şi elaborării metodelor de prevenire şi combatere a virozelor la culturile agricole. In anul 1981 revine in calitate de lector la Catedra de Genetică şi Microbiologie a Universităţii de Stat din Moldova. Rezultatele cercetărilor ştiinţifi ce obţinute in cadrul doctoranturii şi activităţii la Facultatea de Biologie şi Pedologie a USM, au fost inalt apreciate la susţinerea tezei de doctor in biologie in Institutul unional de protecţie a plantelor din Sankt-Peterburg.
Incepand cu anul 1986 şi pană in prezent, şi-a consacrat activitatea ştiinţifică cercetărilor teoretice şi practice, studiului şi utilizării resurselor naturale in scopul combaterii agenţilor patogeni şi a dăunătorilor cu mijloace biologice, alternative celor chimice, care se realizau in cadrul Institutului unional de cercetări ştiinţifice din domeniul metodelor biologice de protecţie a plantelor. Aici Dumnealui s-a manifestat pe deplin şi ca cercetător şi manager: secretar ştiinţific (1992-1995), Şef al Laboratorului de Virologie şi Bacteriologie (1995-1998), director adjunct pentru probleme de ştiinţă şi manager al Laboratorului de Protecţie Microbiologică (1998–2001), director al Institutului de Cercetări pentru Protecţia Plantelor al MAIA şi Şef al Laboratorului de Protecţie Microbiologică (2001–2002), manager al Laboratorului de Protecţie Microbiologică (2002-2006). Din luna martie 2006 activează in calitate de director al Institutului de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică al AŞM. In funcţie de director Dumnealui a creat un colectiv de specialişti de inaltă calificare in domeniul protecţiei plantelor şi s-a manifestat nu numai ca promotor energic al diferitor iniţiative in domeniul protecţiei plantelor, dar şi ca luptător pentru idealurile naţionale.
In această perioadă, studiind principalele sisteme de protecţie integrată a plantelor, Leonid Voloşciuc in calitate de principiu de bază in organizarea protecţiei plantelor propune trecerea de la nimicirea totală a organismelor dăunătoare la metode de dirijare a densităţii populaţiilor lor pe baza abordării sistemice a problemei in ansamblu. Pentru aceasta au fost inaintate metode microbiologice de protecţie a plantelor, printer care un loc aparte le revine preparatelor baculovirale. Cercetările multianuale complexe a diversităţii biologice, relaţiilor agenţilor patogeni cu insectele gazdă au permis evidenţierea mai multor suşe de microorganisme utile cu proprietăţi sporite, care au şi constituit fundamentul utilizării lor in calitate de agenţi activi pentru elaborarea preparatelor baculovirale. In baza acestor studii a fost fundamentată o nouă direcţie ştiinţifică - biotehnologia producerii şi aplicării baculovirusurilor pentru protecţia plantelor.
Această direcţie prevede aplicarea diverselor metode virusologice, molecular biologice, de producere a biomasei “in vivo” şi “in vitro”, diverse metode fizico-chimice, precum şi de obţinere a formelor preparative. Drept realizare importantă a doctorului habilitat Leonid Voloşciuc poate fi considerată elaborarea tehnologiilor de producere a insecticidelor baculovirale in combaterea speciilor de noctuide canibale (Virin-HS-2, Virin-KS), a insectelor coloniale (Virin-ABB-3, Virin-LD, Virin-LS), care nu pot fi combătute cu alte mijloace biologice, precum şi a insecticidelor virale de perspectivă (Virin-CP, Virin-LS, Virin-KS, Virin-ABB-3, Virin-LD, Virin-LS).
In baza elaborării bazelor teoretice de constituire a sistemelor de protecţie integrate a plantelor şi propunerea principiilor fundamentale şi tehnologiilor de aplicare a preparatelor baculovirale in combaterea principalilor dăunători ai culturilor agricole şi silvice a fost susţinută cu brio teza de doctor habilitat „Bazele teoretico-metodologice ale biotehnologiei producerii şi aplicării preparatelor baculovirale in protecţia plantelor”, la specialitatea – 06.01.11. „Protecţia plantelor”. In comun cu colectivul Laboratorului Biotehnologia producerii mijloacelor de protecţie biologică a plantelor a elaborat, omologat şi inregistrat in Registrul de Stat 11 preparate biologice destinate pentru protecţia diferitor culturi agricole, care se aplică pe larg atat in agricultura convenţională, cat şi in gospodăriile afl ate la faza de conversie la agricultura ecologică.
Pe parcursul ultimilor ani, graţie schimbărilor inregistrate in agricultura mondială şi pornind de la problemele ecologice, care se agravează, precum şi ţinand cont de succesele unor ţări in promovarea  tehnologiilor prietenoase mediului, savantul a acordat o atenţie deosebită elaborării cadrului legislativ, instituţional şi tehnologic al agriculturii ecologice. A participat la elaborarea Legii nr. 115/2005 şi Hotărarii de Guvern nr.149/2006 privind agricultura ecologică, iar actualmente participă la asigurarea ştiinţifică şi tehnologică a acestor activităţi.
Activitatea domnului Leonid Voloşciuc este indispensabil legată de devenirea lui in calitate de manager, lucru care s-a manifestat incă de pe băncile studenţeşti. Savantul o atenţie deosebită acordă consolidării şi cimentării colectivului ştiinţifi c al institutului, demonstrand capacităţi inalte de organizare a activităţii colectivelor institutelor ştiinţifice. Aceasta se referă şi la exprimarea corectitudinii ştiinţifi ce, protejarea şi implementarea rezultatelor ştiinţifi ce in practicile agricole. Dumnealui, conducandu-se de
normele morale şi practica personală, permanent a susţinut şi susţine poziţia savanţilor in vederea originii poporului nostru, rolul ştiinţei moldave şi aportul ei in dezvoltarea ţării şi a ştiinţei mondiale,  manifestandu-se ca un adept al adevărului ştiinţific şi un bun cunoscător al problemelor agriculturii moderne.
Pe parcursul mai multor ani a participat activ la lucrările diferitor foruri ştiinţifi ce, prezentand rapoarte plenare, inalt apreciate de comunitatea ştiinţifi că internaţională, care s-au desfăşurat la: Iaşi (1993, 1995), Cluj-Napoca (1994, 2011), Vidra (1997), Bucureşti (1998), Poznan (1995, 2000), Chişinău (1998, 2000, 2002, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2012), Bălţi (2007, 2009, 2012), Kiev (2003, 2007), Odesa (2007, 2008), Protvino (1998), Sanct-Peterburg (1999, 2002, 2005, 2008), Cernogolovka (2006, 2010), Minsc (2007, 2008, 2011), Krasnodar (2008, 2010), Novosibirsc (1997, 2002), Moscova (1998, 2004), Montpellier (2001), Tehran (2002). Fiind bine cunoscut intre specialiştii de breaslă, Dumnealui i se incredinţează organizarea in baza Institutului de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică a forurilor ştiinţifi ce internaţionale, fiind in calitate de preşedinte a consiliului de coordonare (Chişinău, 2009, 2011). In repetate randuri a activat şi in calitate de copreşedinte şi membru al comitetelor de organizare a mai multor conferinţe internaţionale din Chişinău, Moscova, Iaşi, Kiev, Odesa, Minsc. Pregătirea profesională inaltă i-a permis doctorului habilitat L. Voloşciuc să modereze la Congresul XYIII al ARA ≪Moldova≫ Deschideri ştiinţifi ce  şi culturale spre Vest≫, Chişinău (1993), să participe la organizarea Conferinţei Societăţii entomologice europene (SOREGA, Iaşi, 1995), unele şedinţe la al 5th European Meeting Microbial Control of Pests, Poznan (1995), al Conferinţei „Protecţia Plantelor: realizări şi perspective”(Chişinău, 2000), preşedinte al Consiliului de organizare a Simpozionului internaţional „Protecţia Plantelor: realizări şi perspective” sub egida ВПРС/МОББ (Chişinău, 2009), membru al Consiliului redacţional al Conferinţei ВПРС/МОББ (Sankt-Peterburg, 2008). Rezultatele ştiinţifi ce a doctorului habilitat L.Voloşciuc sunt apreciate la justa valoare, despre ce mărturiseşte caştigul prin concurs a multor proiecte ştiinţifi ce international şi naţionale, realizate in comun cu savanţi din Romania, SUA, Franţa, Germania.
Rezultatele cercetărilor ştiinţifice au fost publicate in 290 de lucrări ştiinţifi ce in reviste şi culegeri prestigioase din ţară şi peste hotare, printre care 8 monografii, un manual, 2 recomandări metodice, 8 brevete de invenţii. In semn de recunoaştere pot servi distincţiile: medalia „D.Verderevschi” (2004), premiul AŞM (2009), medalia jubiliară „60 de ani ai AŞM”, diploma „Meritul academic” (2009), invitaţiile la diferite foruri internaţionale (Montpellier, Irvin, Poznan, Moscova, Novosibirsk, Tehran, Praha, Kiev, Bucureşti, Cluj, Iaşi, Krasnodar, Odesa, Minsk), acordarea de granturi naţionale, internaţionale şi participarea la indeplinirea diferitor proiecte bilaterale, participarea in calitate de moderator la multe foruri ştiinţifi ce internaţionale şi locale, evaluarea in calitate de preşedinte şi membru al consiliilor ştiinţifice specializate, precum şi referent al tezelor de doctor şi doctor habilitat in ţară şi peste hotare, membru al consiliilor redacţionale ale revistelor “Mediul Ambiant”, „Защитарастений”, “Ştiinţa Agricolă”, revista“Studii şi Cercetări a Universităţii din Bacău” (Romania) şi Информационный
БюллетеньВПРС/МОББ” (Moscova). Rezultatele cercetărilor fundamentale, sunt pe larg utilizate in procesul de elaborare a procedeelor şi biotehnologiilor de producere şi aplicare a mijloacelor microbiologice de protecţie a plantelor.
Din gama larga de tulpini de diferite microorganisme utile, extrase in condiţii naturale şi apoi ameliorate pentru a corespunde tuturor rigorilor tehnologice, au fost elaborate şi omologate pentru combaterea diferitor organisme dăunătoare o serie de preparate virale, bacteriene şi micotice. Producătorii agricoli cunosc şi aplică aceste preparate, printre care şi brenduri recunoscute (Rizoplan, Trihodermin, Virin-ABB-3, Paurin), fără utilizarea cărora este imposibilă nu numai obţinerea produselor agroalimentare ecologice, dar şi promovarea agriculturii durabile. Sunt identificate şi rezultatele aplicării substanţelor biologic active, in primul rand a feromonilor sexuali.
Merită de a fi menţionat faptul, că colaboratorii institutului sunt autori a 18 analogi sintetici ai feromonilor sexuali a celor mai importante specii de insecte dăunătoare, precum şi a schemelor de sinteză a 72 de feromoni, care se aplică pe larg nu numai in condiţiile Republicii Moldova, dar şi in ecosistemele multor ţări vecine.
Sub conducerea doctorului habilitat L.Voloşciuc, colaboratorii institutului au creat linii de producere şi lansare prin colonizarea naturală a unor specii efi ciente de entomoşi acarifagi. Printre acestea un rol deosebit aparţine cercetărilor cu implicarea entomofagilor ovofagi, in primul rand a vespelor din genul Trichogramma, care au demonstrate o eficacitate biologică, economică şi ecologică inaltă in tehnologiile de protecţie a principalelor grupe de culturi agricole. Au fost elaborate şi demonstrate in cadrul mai multor loturi demonstrative şi implementate pe larg sistemele de protecţie integrată a culturilor cerealiere, pomicole, legumicole şi a viţei-de-vie.
Caracteristic pentru doctorul habilitat L.Voloşciuc este tendinţa de perfecţionare ştiinţifi că continuă, care s-a realizat in cadrul diferitor colective internaţionale, cum  ar fi Institutul Unional de Cercetări in Domeniul Protecţiei Plantelor, Sant-Peterburg  (1985, 1989); Institutul de Biotehnologie din Moscova (1987); Universitatea de Stat  din Moscova “M.V.Lomonosov (1988); Institutul de Biologie Moleculară din Novosibirsk  (1988); Institutul de Protecţie a Plantelor din Polonia, Poznan (1989 şi 1995), Staţiunea de Patologie a Nevertebratelor din Franţa, Saint-Cristoli-Lez-Ales (1997, 1999); Institutul de Protecţie a Plantelor din Iran (2000), deplasărilor in mai multe instituţii din Anglia şi participarea la grantul MRDA/CRDF in SUA (Universitatea din California,  Davis şi Riverside (2003), la trainingul in domeniul agriculturii ecologice (SUA, Universitatea din California (2007) şi dezvoltării durabile (Sao-Paulo, 2008).
Activitatea ştiinţifică a doctorului habilitat L.Voloşciuc are o rezonanţa vastă, despre ce denotă şi desemnarea in calitate de membru al diferitor organizaţii profesionale: al Societăţii Internaţionale de Patologie a Nevertebratelor, Societăţii Internaţionale de Protecţie Biologică, al societăţilor republicane (Microscopie Electronică, Entomologilor, Geneticienilor şi Amelioratorilor).
Meseria sa de director şi savant Dumnealui o imbină iscusit cu dragostea innăscută faţă de muncă, responsabilitatea, cumsecădenia. Graţie rezultatelor ştiinţifi ce complexe fundamentale şi elaborărilor practice doctorul habilitat L.Voloşciuc astăzi poate fi calificat ca savant igienist, ecologist, terapeut al plantelor şi mediului inconjurător.

In numele comunităţii ştiinţifice felicităm cordial profesorul L.Voloşciuc cu ocazia onorabilei varste de 65 de ani, ii exprimăm sincere sentimente de recunoştinţă, sănătate, succese in dezvoltarea ştiinţei şi optimism.