Institutul de Genetică,
Fiziologie şi Protecţie a Plantelor
Ministerul Educaţiei,
Culturii şi Cercetării
Prim-ministrului Republicii Moldova
Dlui Pavel FILIP
Onorate Prim-ministru,
Colectivul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al AȘM (IGFPP) apreciază înalt decizia Dvs. de a realiza o vizită la instituția noastră.
În contextul întrevederii întreprinse, ținem să expunem că am fost cuceriți de sinceritatea, logica și fundamentalitatea expunerii, atât a problemelor acumulate pe parcursul anilor, cât și a soluțiilor care le propuneți prin reformarea mai multor sectoare după principiul construcției inginerești – de la fundament la finalități preconizate, așteptate și monitorizate pentru a transforma fenomenul de reforme în modernizarea procesului de administrare, bazat pe două componente: ministerele ce vor elabora politici, și agențiile, instituțiile sectorul privat, care vor activa în baza acestor politici, exprimate prin legi și acte normative. A devenit evidentă necesitatea reformării institutelor academice pe intern pentru fortificarea sectorului de cercetare, dezvoltarea competitivității și crearea de condiții atractive pentru tineri; importanța eficientizării procesului educațional, refacerea universităților, prin sporirea rolului parteneriatelor cu reprezentanții sectorului privat, pentru sporirea investițiilor prin atragerea subvențiilor în implementarea rezultatelor științifice și utilizarea produselor performante.
În acest context, președintele AȘM, acad. Gheorghe DUCA, a subliniat poziția și eforturile conducerii AȘM depuse în consolidarea sistemului de cercetare-dezvoltare-inovare, necesitatea îmbunătățirii procesului de elaborare, implementarea politicilor din domeniu în vederea impulsionării unui set de reforme întru fortificarea sferei științei și inovării.
Este regretabil faptul, că în limita timpului disponibil, nu am avut posibilitatea să Vă informăm cu cele mai importante realizări ale cercetătorilor institutului. Printre unele dintre acestea putem menționa colecția de resurse genetice vegetale acumulată din țara noastră, diferite Centre europene și internaționale, ce include material genetic în număr de peste 6,5 mii mostre cu apartenență la 225 specii. Germoplasma este evaluată, pașaportizată după standarde internaționale și depusă la păstrare pe termen mediu sau lung. Centrul de Resurse Genetice Vegetale, care anterior a fost în subordinea Guvernului, iar ulterior transferat Institutului de Genetică, este unica structură în țară, iar multe specii sunt unicate, prezentând un adevărat tezaur. Doar în ultimii ani a fost dezvoltată o colecție activă de fasole (82 forme), usturoi (60 forme), ceapă (20), sorg (120 forme), ardei, pătlăgele vinete (80 genotipuri). Este inițiată colecția de viță de vie, care la moment include 120 de forme autohtone și a țărilor din regiunea Bazinului Mării Negre. Cercetările în acest domeniu sunt într-o conlucreare strânsă cu Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care a desemnat instituția ca coordonator a activităților de menținere a resurselor vegetale.
IGFPP este larg cunoscut în țară și peste hotare prin realizările științifice, soiurile, formele create de plante cerealiere, leguminoase, legumicole, aromatice și medicinale. Institutul este originator și menținător a peste 100 soiuri de plante omologate în Republica Moldova, Belarus, România: tomate, ardei, pătlăgele vinete, secară, ovăz, soia, năut, grâu dur, triticale. O mare parte din specii de plante, cu importanță deosebită pentru sectorul agrar, sunt unicate pentru zona noastră geografică, menținute și incluse în procesul de ameliorare, prezentând astfel un interes științific, economic și pentru țările vecine. Soiurile de triticale (Ingen 40, Ingen 54) se disting printr-un potențial de rezistență la factori de mediu (temperaturi extremale, deficit de umiditate), complex de boli, asigurând o productivitate de 6-7 t/ha cu calități deosebite pentru panificație.
În scopul revitalizării branșei plantelor aromatice şi medicinale, culturilor cu adaos de profit, au fost create peste 4000 genotipuri de diferite specii (salvie, levănțică, gălbenele, armurariu, fenicul, coriandru, pasiflora și altele). Soiurile de salvie se disting prin obținerea recoltelor din primul an de cultivare și conținut majorat de ulei esențial.
Pentru menținerea productivității plantelor de cultură în condiții depresive de mediu și modularea reactivității la factori extremali au fost obţinute cca 500 substanţe biologic active de origine naturală. Cinci compuşi din clasa glicozidelor steroide sunt oficial înregistrate pentru aplicare în agricultură ca regulatori de creştere, iar preparatul Pacovirin – în medicină, în tratarea hepatitelor virale.
Având drept scop reducerea presingului produselor chimice cu exces utilizate în agricultură în combaterea bolilor, dăunătorilor sunt elaborate și recomandate pentru aplicare în sistemele de protecție ecologică 5 preparate virale, 6 micotice şi 2 bacteriene.
Direcțiile de cercetare sunt consolidate pe studii fundamentale în domeniile geneticii, fiziologiei, biochimiei plantelor, în baza cărora sunt dezvoltate contracte de colaborare cu centre științifice prestigioase din Marea Britanie (Universitatea Aberystwyth, compania Terravesta), Germania (Institutul de Cercetări în Ameliorare a Culturilor Horticole, Quedlinburg), România (Institutul Biologie Bucureşti, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, Timişoara), SUA (Institutul pentru Creștere Economică și Reformă Legală din Washington, IGROW), Israel (Universitatea Haifa), Vietnam (Institutul de Genetică Agricolă, Hanoi), Federația Rusă (Institutul de Cercetări Ştiinţifice în Ameliorarea şi Producerea Seminţelor Culturilor Legumicole, Odinţovo, Moscova, Institutele de Agrofizică, Fitotehnie, Microbiologie, Protecția a Plantelor din Sankt Petersburg), Belarus (Institutele de Genetică și Citologie, Horticultură și Protecție a Plantelor), etc.
În lipsa motivației de atragere a tinerilor în cercetare, ținem să menționăm îngrijorarea conducerii institutului referitor la calitatea asistenței științifice pentru viitor și acoperirea direcțiilor de cercetare cu cadre calificate, abile să răspundă provocărilor legate de schimbarea climei și consecințele importului masiv al semințelor și materialului săditor de peste hotare.
Cu regret, la întrevederea inopinată de la sfârșitul zilei de 30 iunie curent nu au avut posibilitate să participe și cercetătorii științifici antrenării în câmpurile experimentale și sectoarele amplasate în afara institutului (com. Băcoi, Stăuceni și altele). De asemenea, de la întrunirea în cauză a lipsit personalul auxiliar (muncitorii, mecanizatorii, paznicii, lucrătorii tehnici).
Conștientizând necesitatea desfășurării unor reforme echilibrate, ne expunem poziţia fermă în consolidarea eforturilor pentru fortificarea instituțiilor din sfera cercetare-dezvoltare în scopul eficientizării activităților cu impact economic și social operativ.
Directorul IGFPP Vasile BOTNARI, doctor habilitat în științe agricole
Director adjunct pe probleme de știință
(Genetica, fiziologia și
ameliorarea plantelor) Larisa ANDRONIC, doctor în științe biologice
Director adjunct pe probleme de știință
(Protecția plantelor) Vladimir TODERAȘ, doctor habilitat în științe
biologice