Institutul de Genetică,
Fiziologie şi Protecţie a Plantelor
Ministerul Educaţiei,
Culturii şi Cercetării
Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor (IGFPP) al Academiei a fost vizitat, la 7 iunie 2017, de către prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu și viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ion Parea.
Directorul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al AȘM, dr.hab. Vasile Botnari, a prezentat oaspeților loturilor experimentale ale Institutului, unde colectivul activează în cadrul a mai multor teme de cercetare. La compartimentul ameliorarea culturilor cerealiere, directorul a prezentat o varietate de specii, începând cu secara, orzul de primăvară, orzul de toamnă, ovăz, grâu de toamnă și dur toate speciile fiind introduse în procesul de ameliorare și menținere a resurselor de gemoplasmă. O altă direcție de cercetare a vizat culturile energetice care este rezultatul unei colaborări cu colegii Universității Aberystwyth și compania Terravesta din Marea Britanie. Sub acest aspect, directorul Botnari a specificat că au fost înființate loturi de cercetare și demonstrative cu genotipuri performante de Miscanthus giganteus (iarba elefantului). Anvergura cercetărilor a dovedit-o și o altă cultură – Paulownia care, potrivit specialiștilor, poate fi considerată atât energetică, decorativă, precum și pentru obținerea lemnului de calitate. În opinia administrației, Institutul a implementat cele mai productive genotipuri în Republica Moldova.
Dr. hab., Maria Goncearuc, şef al Laboratorului Plante Medicinale şi Aromatice, a prezentat oaspeților realizările în direcția ameliorării plantelor aromatice și medicinale, menținând o vastă varietatea de specii. Cercetătoarea a prezentat colecțiile de Salvia sclareia, peste 1000 de linii hibrizi, toți fiind deosebiți atât prin perioada de vegetație, cât și prin conținutul și calitatea uleiului esențial. Șase soiuri care prezintă hibrizi de prima generație se deosebesc printr-un randament foarte mare, dintr-o tonă de materie primă se obține până la 3,5 kg de ulei. O performanță constituie și soiurile de levănțică, care au fost omologate, brevetate și implementate în Republica Moldova. De menționat că unul din aceste soiuri este omologat în România și încă două sunt în curs de testare.
Viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ion Parea, s-a arătat impresionat de cele văzute pe loturile experimentale ale Institutului, de rezultatele prezentate, munca colosală depusă de cercetători, având posibilitatea de a se convinge o dată în plus că știința autohtonă este la un nivel foarte înalt, dar care, cu părere de rău, nu este susținută suficient de către autorități. Demnitarul este optimist, însă, și speră într-o colaborare pentru viitor cu IGFPP al AȘM. Mai mult, viceministrul va recomanda agenților economici să viziteze loturile experimentale ale Institutului, deoarece, recunoaște Domnia Sa, fără știință nu este progres.
Deși a vizitat nu o dată loturile experimentale ale Institutului, prim-vicepreședintele AȘM a reiterat aprecierile vizavi de multitudinea culturilor cerealiere şi starea excelentă a sectoarelor experimentale. A apreciat înalt implementarea tehnologiilor noi în monitorizarea în timp real a condițiilor meteorologice și evaluarea stării culturilor pentru luarea deciziilor de aplicare în sectorul agrar. Domnia Sa a remarcat și eforturile enorme depuse de conducerea Institutului, a cercetătorilor IGFPP, dar și colaborările de impact cu partenerii străini, care denotă că instituția are o perspectivă clară de dezvoltare. Prim-vicepreşedintele AȘM a exprimat cuvinte de apreciere directorului IGFPP, care a reuşit, în condiții deloc simple, să consolideze colectivul, să-l orienteze spre cercetări de importanță științifică şi practică valoroasă pentru ţară.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al Academiei de Stiinte a Moldovei
Sediul central: bd Stefan cel Mare si Sfant, nr. 1
MD-2001, Chisinau, Republica Moldova
Tel: 022 27-22 54, 069167028