• Română
  • English

In memoriam cercetătorului ştiinţific Ala IACHIMCIUC

La 29 decembrie 2016 s-a stins din viaţă cercetătorul științific Ala IACHIMCIUC, savantă in domeniul entomologiei agricole şi protecţiei plantelor de boli şi dăunători. Institutul de Genetică, Fiziologie si Protecţie a Plantelor al ASM, comunitatea entomologilor din Moldova a pierdut un cercetător onorabil, un coleg şi o prietenă.

Cercetătorul știinâific Ala IACHIMCIUC s-a născut la 25 februarie 1950 in Regiunea Lugansc, Ucraina intr-o familie de slujbaşi, fund unicul copil în familie. A absolvit şcoala din satul natal în anul 1967.

In anul 1967 a fost admisă la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, facultatea Agronomie, specialitatea protecţia plantelor, care a absolvit-o cu menţiune în anul 1972. Aici a fost angajată în calitate de asistent al Catedrei de Entomologie, unde activează până în anul 1995 ca lector superior.

În calitatea sa de dascăl a pregătit o pleiadă impunătoare de specialişti în entomologia agricolă, dedicaţi întru totul acestui domeniu pe cât de important şi interesant pe atât de dificil şi responsabil.
Doamna Ala Petru, a contribuit esenţial la organizarea si pregătirea specialiştilor pentru reţeaua Sistemului republican de Semnalizare şi Prognoze.

Entomologul agricol Ala IACHIMCIUC, in 1996 a fost angajată prin concurs in funcţia de cercetător ştiintific la Institutul Metodelor Biologice de Protecţie a Plantelor al AŞM în secţia Entomologie tehnică, fiind preocupată de tehnologiile de înmulţire în masă a speciilor de lepidoptere fitofage ca Mamestra brassicae, Helicoverpa armigere, Ostrinia nubilalis, Cidia pomonella ş.a.
Pe parcursul activităţii de cercetare a contribuit substanţial la un şir de elaborări ştiinţifice aşa ca:
• Metodele biologice de combatere a dăunătorilor culturilor agricole.
• Elaborarea metodelor şi mijloacelor de combatere a dăunătorilor culturilor agricole şi tehnologia de creştere a insectelor fitofage.
• Elaborarea sistemelor de protecţie integrată la măr.
• Cercetări în domeniul ecologizării sistemelor de protecţie a culturilor de câmp şi multianuale în cadrul agriculturii alternative.
• Testarea eficienţei biologice a produselor noi de uz fitosanitar şi implementarea lor în sistemele de protecţie integrată ş.a.
Realizările ştiinţifice au fost reflectate in peste 70 publicaţii ştiinţifice si metodico-didactice. Acestea au fost protejate de 3 brevete de invenție. Din 2006 a activat in cadrul Institutului de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică al AŞM (actualmente Institutul de Genetică, Fiyiologie și Protecâie a Plantelor al ASM), efectuând cercetări in domeniul elaborării sistemelor ecologizate de protecţie a culturilor pomicole, privind elaborarea procedeelor tehnologice performante si a tehnologiilor avansate, inofensive şi economic eficiente..

In aceste clipe cernite suntem alaiuri de familia, rudele, prietenii şi colegii, celei care a fost Cercetătorul ştiinţific Ala IACHIMCIUC, exprimându-le sincere condoleanţe si sentimente de profundă compasiune.

Dumnezeu să-i dea iertare şi odihna binemeritata intre aleşii Sai.

Corpul neînsuflețit a regretatei Ala Iachimciuc va fi expus la 2 ianuarie 2017, începînd cu orele 11.30 în fața blocului locativ din str. Independenâei 4/1 (vizavi de scoala de pictură “Repin”).