Institutul de Genetică,
Fiziologie şi Protecţie a Plantelor
Ministerul Educaţiei,
Culturii şi Cercetării
Galina Lupaşcu, doctor habilitat în ştiinţe biologice, profesor cercetător, s-a născut la 6 aprilie 1951 în satul Scoreni, raionul Străşeni. În anul 1968 absolveşte şcoala medie din s. Cojuşna, al aceluiași raion cu Medalie de Aur, iar în 1974 – Facultatea de Biologie şi Pedologie a Universităţii de Stat din Moldova cu Diplomă de menţiune. În anii 1980-1984 a urmat doctoratul la Secţia de genetică a plantelor a AŞM, iar în 1987 susţine teza de doctor în ştiinţe biologice (or. Minsk). În a. 1999 a susţinut teza de doctor habilitat în ştiinţe biologice (or. Moscova) întitulată “Bazele imunogenetice ale rezistenței culturii triticale la fuzarioză”, iar în 2014 i s-a conferit titlul ştiinţific de profesor cercetător.
Interesele ştiinţifice ale dr. hab., prof. cerc. Galina Lupaşcu sunt axate, în special, pe problemele actuale ale interacţiunii plantă x patogen, organizării genetico-ecologice a caracterelor cantitative de rezistenţă şi productivitate la plantele de cultură. Acordă o atenţie deosebită elaborării noilor metode şi procedee de determinare şi sporire a rezistenţei plantelor la maladii fungice.
Împreună cu discipolii a obținut rezultate științifice importante în vederea stabilirii mecanismelor genetice ale interacțiunii plantă-patogen la diverse niveluri de organizare biologică și studiului corelativ al rezistenței genetice la factori biotici și abiotici, elaborării bazei genetice a selecției epistatice și sistemului tehnologico-informațional de procesare și interpretare a datelor experimentale. Prin studii aprofundate a constatat, că potențialul de rezistență a plantelor la patogeni este determinat de particularitățile sistemului plantă-patogen-mediu, iar identificarea sau crearea genotipurilor cu capacitate minimă de interacțiune reprezintă cale reală de obținere a formelor cu rezistență durabilă. În baza acestor cercetări au fost obținute linii de grâu, triticale cu rezistență complexă la bolile fungice răspândite în Republica Moldova – fuzarioză, rugină brună și septorioză.
Rezultatele cercetărilor au fost reflectate în peste 430 de publicaţii ştiinţifice, apărute în reviste şi culegeri prestigioase din ţară şi peste hotare (Plenum Press, New York; Wageningen Academic Publishers, Netherlands). Printre lucrările mai importante pot fi menţionate 8 monografii, 1 catalog, 2 recomandări metodice, 44 brevete de invenţii, 7 adeverințe de soi de plantă. Este deţinătoare a Premiului Prezidiului AŞM (1998), Diplomei de Merit a Consiliului pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM (2006), medaliei „Dimitrie Cantemir” (2011), titlului onorific “Om emerit” (2011).
A participat la diverse Saloane naţionale şi internaţionale de inventică din ţară şi de peste hotare, la care a obţinut medalii de aur, argint, bronz, inclusiv Diploma „Cea mai bună inventatoare” în cadrul EIS „INFOINVENT-2003” (Chişinău). Pentru un ciclu valoros de invenţii, în anul 2001 i s-a conferit Medalia de Aur a Organizaţiei Mondiale de Proprietate Intelectuală „Inventator Remarcabil”.
A elaborat și predat cursurile „Biologie moleculară” şi “Genetică umană” la Universitatea de Stat de Medicină „Nicolae Testemiţanu” (2002-2006).
Timp de 24 de ani dna dr. hab., prof. cerc. Galina Lupaşcu deţine funcţia de şef de laborator. La moment, îmbină activitatea de şef al laboratorului Genetică aplicată cu cea de membru al Comisiei de Experţi în Biologie a Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare, membru a 3 Seminare ştiinţifice de profil din cadrul Institutului de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al AŞM, membru al colegiului de redacţie a Buletinului AŞM, Ştiinţele Vieţii, director de proiect instituţional. Sub conducerea Domniei sale au fost susţinute 4 teze de doctor şi 1 de doctor habilitat. La moment este consultant la 2 teze de doctor habilitat şi 1 de doctor. În repetate rânduri a fost preşedinte, membru al Consiliilor științifice specializate de susţinere a tezelor de doctor/doctor habilitat sau referent oficial.
Cu prilejul prodigioasei vârste, colegii Institutului de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al AŞM adresează dnei Galina Lupaşcu cele mai sincere felicitări și urări de sănătate, prosperitate, izbândă şi perseverență, ani de viață lungă cu realizări marcante.
La multi ani!!!