• Română
  • English

Valeriu BUJOREANU la cea de-a 75-a aniversare din ziua naşterii

Născut la 24 decembrie 1940 (date oficiale 06.11.1940) în s.Coteala, r-nul Briceni. După absolvirea şcolii medii din satul Larga, devine student la Institutul Pedagogic de Stat „T.Şevcenco” din Tiraspol, facultatea de Biologie şi Chimie.

Activitatea ştiinţifică o începe în a.1965 în calitate de laborant superior în cadrul filialei Ungheni a Secţiei de Microbiologie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, pe care o întrerupe pentru o perioadă de 8 luni, timp în care realizează serviciul militar în rândurile Armatei Sovietice. Peste doi ani este admis la studii în doctorantură în cadrul Academiei de Ştiinţe la specialitatea Botanică. Tematica cercetărilor a fost axată pe aspecte absolut inovative pentru  acea perioadă de timp din domeniul citologiei vegetale, având ca metodă de studiu microscopia electronică. Graţie abilităţilor şi acurateţei în efectuarea cercetărilor ştiinţifice obţine rezultate unicate, realizând teza de doctor în biologie pe care o susţine în anul 1980. Urmează o ascensiune de funcţii în ierarhia academică – cercetător ştiinţific inferior, cercetător ştiinţific superior, etc. executate în laboratorul Structură şi ultrastructură a plantelor, condus de academicianul Boris Matienco, apoi în laboratorul de Virusologie al Secţiei de Microbiologie, condus de membrul corespondent al AŞM Mihai Moldovan. După un accident aviatic fatal al acestuia, în anul 1983 tânărul doctor în științe dl Bujoreanu V. preia conducerea laboratorului, care ulterior este reorganizat în „Metode biologice de inducere a variabilităţii”, fiind transferat în cadrul Secţiei de Genetică a plantelor a AŞM, iar începând cu 1985 intră în componenţa Institutului de Genetică Ecologică al AȘM. Pe parcursul anilor institutul a fost reorganizat mai întâi în Institutul de Genetică (1991), Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al AŞM (2005), iar din 2014 în Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al AȘM. În perioada anilor 1991-2006 dl Bujoreanu V. devine o persoană responsabilă de activitatea de cercetare, deţinând funcţia de director adjunct pe probleme de ştiinţă.Doctorul Valeriu Bujoreanu a condus laboratorul timp de 28 ani, iar actualmente activează în funcție de cercetător științific coordonator în cadrul laboratorului Biotehnologii vegetale.

Problemele abordate în activitatea ştiinţifică au fost orientate spre soluţionarea unor obiective de pionierat, care şi la momentul actual, rămân a fi inovative şi de interes. Prin cercetările realizate împreună cu colegii, pe parcursul a mai multor ani, a fost acumulat un material factologic, ce a condus la formularea ipotezei privitor utilizarea virusurilor fitopatogene în calitate de inductori ai variabilităţii genetice la plantele de cultură, fiind apreciat impactul infecţiilor virale asupra materialului genetic al gazdei. În acest context au fost determinate reacţiile de răspuns a plantelor de cultură, la infectarea acestora cu virusuri, la diferite nivele de cercetare; apreciat gradul de atac al fitovirusurilor în generarea diversităţii genetice; evaluat impactul pozitiv al diferitor virusuri în inducerea variaţiilor somaclonale; elaborate tehnici neconveţionale de extindere a spectrului şi nivelului de recombinare, confirmate prin 6 brevete de invenţii și 2 cereri pentru soi de plante la tomate. O altă direcţie prioritară a tematicei de cercetare cu referinţă la biotenologiile vegetale ţine de obţinerea materialului devirozat şi multiplicarea materialului iniţial valoros prin tehnici in vitro.

Dl Bujoreanu V. este autor a peste 150 lucrări ştiinţifice publicate, inclusiv 3 monografii. Sub conducerea dumnealui au fost pregătite şi susţinute 6 teze de doctor în biologie.

Cu ocazia zilei de naștere colectivul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al AȘM adresează dlui Valeriu Bujoreanu sincere urări de sănătate și noi realizări.

La mulţi ani!