• Română
  • English

MERENIUC Lilia – la o frumoasă aniversare

MERENIUC Lilia s-a născut la 3 octombrie 1960 în satul Alexandrovca, raionul Florești, Republica Moldova. A absolvit școala medie din satul Căinarii Vechi, raionul Soroca. De pe băncile școlii a fost captivată de tainele  vieți și aceasta urma sa-i determine ulterior destinul.

Activitatea în cercetare o începe în anul 1990 în cadrul Institutului de Fiziologie a Plantelor al AȘM (actualmente Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecția a Plantelor al AȘM) în calitate de laborant superior.
Cunoștințele în domeniul biologiei le fundamentează la Universitatea de Stat din Tiraspol la Facultatea de Biologie și Chimie, instituție pe care o absolvește în 1998. În același an este admisă la studii doctorale în Institutul de Fiziologie a Plantelor al AȘM. Soarta a făcut ca pe parcursul perioadei de activitate să intervină nu o singură dată modificări în tematica cercetărilor, dar a reușit să mențină elanul și să-și continue cu modestie direcția. În anul 2005 dna MERENIUC Lilia este angajată în laboratorul Bioenergetică unde activează și în prezent. În cadrul laboratorului a avansat de la funcția de fiziolog categoria I la cercetător științific, trecând ferm toate treptele intermediare.  
În tot acest timp dna MERENIUC Lilia s-a remarcat ca o persoană responsabilă și creativă, sarcinile de serviciu fiind îndeplinite cu mult pedantism.
Actualmente realizează cercetările de finalizare a tezei de doctorat în fiziologia vegetală, având ca tematică  evaluarea structurii și funcției aparatului fotosintetic la plantele cu tip de fotosinteză C3.  În baza unui studiu comparativ al mezostructurii şi activităţii funcţionale (fotosinteza, respiraţia, fotorespiraţia aparentă, eficienţa energetică a fotosintezei) a obținut rezultate inedite privitor starea aparatului fotosintetic la frunza-flag şi lamă la genotipuri de triticale cu diferită productivitate. A reușit să demonstreze că, indicii mezostructurii ai aparatului fotosintetic a frunzei-flag şi lemei sunt în conformitate cu nivelul de productivitate al plantelor. Spre deosebire de genotipurile hibride formele parentale se caracterizează printr-un nivel mai majorat al schimbului de CO2 şi eficienţei energetice a fotosintezei, astfel încât la spic rata fotosintezei este mai redusă, iar intensitatea respiraţiei mai majorată decât la frunza-flag.
Dna MERENIUC Lilia a adus un aport major în realizarea mai multor proiecte, inclusiv bilaterale (Federația Rusă-Republica Moldova, Republica Belarus-Republica Moldova, STCU-AȘM), fiind responsabilă de evaluarea structurii anatomice și fine a cloroplastelor, schimbului de CO2 și eficienței energetice a aparatului fotosintetic.
Rezultatele științifice obținute au fost publicate în 20 articole științifice editate în reviste naționale și internaționale de prestigiu, inclusiv indexate ISI.
Este preocupată de viața socială a institutului, fiind mai mulți ani membru activ al Comitetului sindical al institutului.
Cu prilejul frumoasei aniversări și 25 ani de activitate în cercetare adresăm cele mai sincere urări de sănătate, realizări marcante şi noi împliniri.

La mulți ani!