• Română
  • English

SEDINTA CONSILIULUI STIINTIFIC SPECIALIZAT D 10 162.01 – 02 din 25.09.2015

 Se anunţă susţinerea tezei de doctor  

Pretendent  SARMANIUC Mariana
 
Conducător  LUPAŞCU Galina,doctor habilitat în ştiinţe biologice, profesor cercetător
 
Consiliul ştiinţific specializat D 10 162.01 – 02
 
Tema tezei: EFICIENTIZAREA TEHNOLOGIEI DE CREARE A LINIILOR HOMOZIGOTE DE PORUMB (ZEA MAYS L.)
 
Specialitatea  162.01. Genetică vegetală
 
Data 25 septembrie 2015
 
Ora 1000
 
Local Sala de conferinţe a Institutului de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al ASM
 
Principalele publicaţii ştiinţifice la tema tezei ale autorului  (se indică monografiile, articolele ştiinţifice în reviste ştiinţifice de profil)
 
1.      Rotarenco V., Sarmaniuc M., Popescu V., Cliciuc D., Mihailov M., Maslobrod S., Jacotă A. Dublarea numărului de cromozomi la plantele haploide de porumb. În: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele Vieţii, 2010, nr. 1(310), p. 39-43.
2.      Sarmaniuc M., Mihailov M., Rusu G. Eficienţa noilor inductori în obţinerea haploizilor materni la porumb (Zea mays L.). În: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele Vieţii, 2013, nr. 2(230), p. 105-110.
3.      Sarmaniuc M. Posibilităţi de ameliorare a liniilor de inducere a haploizilor la porumb. În: Studia Universitatis. Seria Ştiinţe ale Naturii, 2009, nr.1(21), p. 161-163.                                                  
4.      Rotarenco V., Dicu G., Sarmaniuc M. Induction of maternal haploids in maize. In: Maize Genetic Cooperation, 2009, p. 15-17.
 
 
Rezumatul tezei
1.Problematica abordată constă în fundamentarea ştiinţifică a conceptului de eficientizare a tehnologiei de creare a liniilor dublu haploide în vederea explorării dirijate a sistemului de gene marker al sintezei antocianului, sporirii performanţei caracterelor cantitative şi optimizării procedeului de dublare a numărului de cromozomi, fapt care a contribuit la majorarea randamentului de obţinere a genotipurilor haploide şi reducerea termenului de creare a liniilor homozigote de porumb.
2. Conţinutul de bază al tezei
-         capacitatea de inducere a haploizilor de către inductorii creaţi în baza liniilor inductoare Stock 6, ZMS, MHI;
-         controlul genetic al capacităţii de inducere a haploizilor de porumb;
-         consolidarea sistemului genetic de gene marker al antocianului la porumb;
-         crearea liniilor DH/homozigote de porumb prin implicarea inhibitorului mitotic (colchicina).
3. Principalele rezultate obţinute
Pentru prima dată s-au creat linii cu rată de inducere a haploizilor de 10-15% care deţin un sistem eficient de gene marker al antocianului (R1-nj, B1, Pl1), expresia cărora permite identificarea exactă a haploizilor la diferite faze de dezvoltare a genotipurilor de porumb, iar caracterele cantitative ameliorate ale liniilor favorizează efectuarea unui număr mare de încrucişări. În baza analizei fenomenului de heterofertilizare şi capacităţii polenului inductorilor de haploidie de a iniţia dezvoltarea diferitelor variante de boabe (hibride, haploide, fără endosperm, fără embrion) a fost confirmată supoziţia că mecanismul de inducere a haploizilor materni la porumb constă în fecundarea singulară – fecundarea de către un spermiu doar a celulei centrale din sacul embrionar al sursei donor. Pentru crearea liniilor dublu haploide de porumb s-a optimizat procedeul de dublare a numărului de cromozomi prin administrarea inhibitorului mitotic colchicina în concentraţie de 0,12% timp de 12 ore, găurind zona de creştere a plantulelor în condiţii de câmp, care asigură obţinerea a 36,1% plante fertile şi 22,2% de plante cu boabe.