Institutul de Genetică,
Fiziologie şi Protecţie a Plantelor
Ministerul Educaţiei,
Culturii şi Cercetării
La 1 august 2015 doamna COTELEA Ludmila a împlinit frumoasa vârstă de 50 de ani. Doamna COTELEA Ludmila activează în cadrul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecția a Plantelor al AȘM în calitate de cercetător științific superior în cadrul Laboratorului plante aromatice și medicinale. A fost atrasă de tainele cercetării imediat după absolvirea Colegiului Agricol din Râşcani, fiind angajată în funcţia de laborant în laboratorul de ameliorare şi producere a seminţelor plantelor eterooleaginoase.
Studiile superioare le urmează la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, după care revine pentru a-și crea un destin în cercetare. În anul 2011 după o perioada de studii ample susține cu succes teza de doctor în științe agricole întitulată „Evaluarea şi utilizarea materialului iniţial de ameliorare în crearea hibrizilor şi soiurilor de Salvia sclarea L. cu perioada de vegetaţie diferită”. În toţi aceşti ani a avut ca obiect de studiu specia Salvia sclarea, urmărind crearea şi evaluarea liniilor consangvinizate, obținerea hibrizilor simpli, tripli, dubli, în trepte şi complecşi; selectarea surselor genetice, genotipurilor perspective în crearea diferitor tipuri de hibrizi.
Prin muncă asiduă împreună cu colegii a obținut rezultate marcante privitor diversificarea materialului iniţial de ameliorare la Salvia sclarea L. Au fost evidenţiate particularităţile creării hibrizilor din diferite tipuri de încrucişări ca material de selecţie prin evaluarea preliminară a formelor parentale după principalele caractere ameliorative, inclusiv conţinutul de ulei esenţial şi concret. A reușit să demonstreze influenţa specifică a germoplasmei genitorilor la expresia efectului de heterozis la caractere cantitative ce influenţează producţia de materie primă şi ulei esenţial.
Prin stabilirea unor legităţi ale expresiei heterozisului după caracterele cantitative, ca elemente ale structurii productivităţii, a reușit crearea dirijată a hibrizilor cu destinaţie specială ca material iniţial de ameliorare.
Pe aceste baze științifice au fost creaţi hibrizi simpli, tripli, dubli şi în trepte complecşi cu perioada de vegetaţie diferită, ce manifestă heterozis la un şir de caractere cantitative, efectul heterozisului fiind în unele cazuri foarte înalt: 15-63%.
Este coautor a două soiuri de Salvia sclarea – Ambra Plus şi Balsam. A contribuit şi la ameliorarea altor specii de plante aromatice şi medicinale, fiind, de asemenea, coautor a soirilor Aroma Dalba de Pimpinella anisum, Agat de Glaucium Flavum şi Aromat de Coriandrum sativum.
Jubileul de 50 de ani vine să întregească realizările și valoarea acestei date marcante. În limba română termenul jubileu derivă din ebraică și indică un trombon din corn de berbec sau bivol numit șofar, care este folosit special pentru a anunța intrarea într-un nou an. După o altă semnificație termenul jubileu (tălmăcit din latină ca răsunet) are afirmația ca răsunet de bucurie. Conform Bibliei anul jubiliar (al cincizecilea) are un impact asupra productivității pământului agricol și recoltelor și înseamnă anul după șapte cicluri ale anului de odihnă.
În această interpretare a evenimentului dorim doamnei Cotelea Ludmila ca frumoasa aniversare sa fie o expresie reală a acestei semnificații, având parte de sănătate, bucurii și realizări frumoase.
La mulți ani!