A n u n ţ
Se anunţă susţinerea tezei de doctor în ştiinţe în şedinţa Consiliului ştiinţific specializat D10411.05-01 din cadrul Institutului de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al AŞM
Pretendent:SECRIER Serghei.
Conducător ştiinţific:
GUMANIUC Alexei, doctor habilitat în științe agricole, conferențiar cercetător
Consultant ştiinţific:
BOTNARI Vasile, doctor habilitat în științe agricole, conferențiar cercetător
Tema tezei: „MODERNIZAREA PRINCIPALELOR ELEMENTE AGROTEHNICE ALE TEHNOLOGIEI CULTIVĂRII ARDEIULUI DULCE ÎN REPUBLICA MOLDOVAʺ
Specialitatea: 411.05 – Legumicultura
Data: 29 aprilie 2015
Ora 14:00
Local: Sala de conferinţe a Institutului de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al ASM
Principalele publicaţii ştiinţifice la tema tezei ale autorului:
1. СЕКРИЕР Сергей. Влияние уровня водообеспеченности на водопотребление и урожайность перца сладкого. В: Agricultura Moldovei, 2007, № 4-5, с. 29-31.
2. СЕКРИЕР Сергей. Экономика выращивания перца сладкого в условиях дефицита средств и ресурсов. В: Agricultura Moldovei, 2009, №6, с. 19-20.
3. БОТНАРЬ Василий, СЕКРИЕР Сергей, ГУМАНЮК Алексей. Влияние водного и пищевого режима почвы на экономическую и энергетическую оценку возделывания перца сладкого. В: Известия Академии наук Молдовы. Наука о жизни. 2014, №3 (324), с.83-90.
Rezumatul tezei:
1.Problematica abordată constă în majorarea eficienţei de valorificare a apei și îngrășămintelor minerale concomitent cu menținerea productivităţii și calității înalte a ardeiului dulce.
Rezultate principiale noi pentru ştiinţă şi practică obţinute: Pentru prima dată în Republica Moldova au fost elaborate regimuri optime de irigare în condiții de subasigurare cu apă și normele de fertilizare care asigură valorificarea eficientă a rezervelor de apă din sol, precipitațiilor și apei utilizate la irigare; demonstrată eficiența economică și energetică a diferitor metode de udare în condiții de subasigurare cu apă a plantelor de ardei; elucidate corelațiile „norme de udare – recoltă” și „fertilizare – recoltă” care permit utilizarea lor la formarea recoltelor programate de ardei dulce.
Importanţa teoretică a lucrării. constă în modernizarea elementelor de bază a tehnologiei de cultivare a ardeiului dulce (irigarea şi fertilizarea) în condiţii de subasigurare cu apă care asigură obţinerea recoltelor competitive, concomitent cu diminuarea cheltuielilor. Cu aportul personal al autorului a fost optimizat regimurile de umiditate a solului și nutriția a plantelor de ardei dulce în condiții de subasigurare cu apă, demonstrată eficiența economică și energetică a diferitor metode de udare în condiții de subasigurare cu apă a plantelor de ardei.
Conţinutul de bază al tezei.
- în baza cercetărilor s-a constatat că irigarea reprezintă factorul determinant al calităţii producţiei. Aplicarea udărilor reduce conţinutul de substanţe uscate nu mai mult decât cu 17% şi vitaminei C cu 22-23%.
- eficientizarea metodelor de irigare constă în reducerea normelor de udare cu 25% pe un fondal de fertilizare cu 60 kg/ha s.a. de azot, asigurând o recoltă de 26,7 t/ha care este corespunzător cu 15% mai înaltă comparativ cu regimul de irigare anterior recomandat.
- cheltuieli minime de apă la formarea unei tone de producţie se obțin la reducerea normelor de udare cu 25% precum și aplicarea udărilor cu norme depline în fazele „butonizare”, „înflorire” şi „creşterea intensivă a fructelor”, corespunzător 138 şi 149 m3/t. Fertilizarea în dependenţă de normă reduce coeficientul consumului de apă cu 4-12% şi majorează eficacitatea irigaţiei cu 17-28%.
- reducerea normelor de udare cu 25% precum și administrarea apei până la saturarea deplină a solului în fazele critice de dezvoltare a plantelor „butonizare”, „înflorire” şi „creştere intensivă a fructelor” pe un fondal de fertilizare cu 60 kg/ha s.a. de azot reduce costul producției de până 60 și respectiv 64 $/t.
- în tehnologiile de cultivare ardeiului dulce ponderea cheltuielilor în balanța energetică la creșterea răsadurilor constituie 69-76%, pregătirea solului – 3%, îngrijirea plantelor – 5%, îngrășămintelor minerale în dependență de doză - 4-9%, irigație – 1-5%, recoltare – 4-12%. Balanța energetică a regimurilor de irigare și normelor de fertilizare studiate este negativă. Cele mai mici valori a acestui indicator au fost depistate la menținerea regimului de irigare recomandat anterior (-66 GDj), coeficientul eficienței energetice constituind 0,5.