Institutul de Genetică,
Fiziologie şi Protecţie a Plantelor
Ministerul Educaţiei,
Culturii şi Cercetării
La 19 şi 20 iunie 2014 comisia metodică a Centrului Protecţia Plantelor a IGFPP al AŞM formată din: Vladimir Todiraş, Vasile Voineac, Boris Pânzaru, Mihail Batco, Arcadie Nicolaev, Lidia Gavriliţa, Tudor Năstase şi Tatiana Tretiacova a evaluat derularea executării cercetărilor ştiinţifice preconizate pentru 2014.
Au fost apreciate experienţele montate în laborator şi în spaţiu protejat, la loturile experimentale situate în preajma IGFPP şi cele din c. Băcioi şi c. Mereni.
Experienţele au fost montate în conformitate cu programele de lucru aprobate la şedinţa comisiei metodice în februarie a.c. Fiecare responsabil de sarcină a raportat obiectivele, rezultatele scontate, schema experienţelor şi metodologia aplicată. De asemenea a fost verificată documentaţia primară.
Cercetătorii laboratorului „Fitofarmacie şi Ecotoxicologie” activând în cadrul proiectului „Elaborarea procedeelor de reglare a densităţii organismelor dăunătoare prin aplicarea substanţelor biologic active şi entomofagilor în protecţia integrată a culturilor agricole” în colaborare cu cercetătorii din laboratorul de „Sinteză şi evaluare a atractanţilor” au montat experienţe atât pentru testarea compoziţiilor feromonale ale speciilor Heliothis armigera, Agrotis segetum şi Agrotis exclamationis obţinute după scheme modificate de sinteză, cât şi a formelor preparative ale feromonilor confecţionate pe baza de sfoară sintetică şi acoperite cu un strat de PVC. Fiecare compoziţie feromonală a fost expusă în 5 repetări. Se studiază dinamica evaporării feromonului în condiţii de câmp şi laborator.
La cultura de tomate s-au montat experienţele pe suprafaţa de 1 ha (SRL „AgroBrio”, com. Băcioi) unde au fost amplasate 11 capcane cu feromon sexual al buhei fructificaţiilor. S-e efectuează protecţia integrată a culturii de tomate prin aplicarea consecutivă a metodei de captare în masă a masculilor dăunătorului Heliothis armigera, lansarea entomofagului Trichogramma şi lansarea parazitului Bracon. Pe o suprafaţă de circa 4 ari au fost sădite 2 specii de plante nectarifere (Coriandrum sativum L., Anethum graveolens L.). Se efectuează evidenţa speciilor de Coccinellidae şi se apreciază nivelul pătrunderii lor pe cîmpul de tomate. La cartofi pe o suprafaţă de 3 ari se studiază criteriile tehnico-economice de aplicare a extractului standardizat din specia Juniperus sabina asupra dăunătorului Leptinotarsa decemlineata. Cercetările sunt în derulare.
Cercetătorii laboratorului „Entomologie şi Biocenologie” au prezentat experienţele montate pentru realizarea proiectului „Elaborarea metodelor de dirijare a populaţiilor artropodelor dăunătoare şi entomoacarifaunei benefice pentru protecţia bioraţională a culturilor agricole”. Se efectuează evaluarea comparativă a capacităţii culturilor nectarifere de a atrage în livada de piersic speciile de entomoacarifagi. Se fac studii de evaluare a eficacităţii hidrolizatelor proteice din drojdii de panificaţie şi melasă. În condiţii de laborator, în baza metodicii elaborate de pregătire şi evaluare primară a atractivităţii compoziţiilor multiple a feromonului de agregare pentru larvele diapozante ale viermelui merelor, se efectuează aprecierea atractivităţii acestora. Se face evaluarea a doi semiochenici (ulei de jasmanat şi geraniolă) - atractanţi în capcanele sinergiste cu efect dublu (optic şi feromonal) de captare a tripşilor fitofagi şi musculiţei albe de seră; experienţele sunt montate în spaţiu protejat. În condiţii de laborator şi de producere sunt testate trei forme preparative de purtători ai atractanţilor (dispenseri). S-a stabilit că forma preparativă din ţesetură de bumbac măreşte termenul de atractivitate a capcanelor până la 3-4 săptămâni. Cercetările continuă.
Cercetătorii din laboratorul „Prognoze şi analize fitosanitare” activând în cadrul proiectului „Optimizarea sistemelor de monitorizare şi prognoză a dezvoltării bolilor şi dăunătorilor pentru protecţia plantelor în agricultură convenţională şi ecologică” au montat experienţe la culturile multianuale (livada de măr şi cireş, plantaţiile viţei de vie) şi legumicole (în condiţii de câmp şi în spaţiu protejat). La culturile multianuale în livada de măr, în livada de cireş şi la viţa de vie periodic se fac observările fenologice şi sondajele de evidenţă pentru elaborarea şi validarea modelelor de dezvoltare fenologică a bolilor (rapănul mărului - Venturia inaequalis, mana - Plasmopara viticola Berel. Et de Toni şi făinarea viţei de vie - Uncinula necator spirolis Burr., Oidium Tuckeri Berk) şi dăunătorilor (viermele merelor – Cydia pomonella L., musca europeană – Rhagoletis cerasi Low.). La fel, se apreciază criteriile pentru prognoza dezvoltării agenţilor patogeni Monilinia laxa şi Monilinia fructigena la culturile sâmburoase.
Membrii comisiei au fost informaţi că monitorizarea zborului dăunătorilor se face prin applicarea capcanelor, acestea fiind cu feromoni sexuali sau cu atractanţi. Au fost presentate capcanele fabricate şi instalate pentru monitorizarea muştei europene, acestea fiind cu atractanţi. S-a raportat că pentru aprecierea mersului de dezvoltare a dăunătorului în anul 2014 se calculează suma temperaturilor efective. necesară pentru elaborarea prognozei fenologice de scurtă durată a muştei europene. La fel, sunt montate experienţe cu aplicarea capcanelor adezive colorate în spaţiu protejat la castraveţi şi ardei dulce.
Se face compararea datelor reale cu cele prognozate. S-a raportat că măsurile de protecţie, preventive şi cele de combatere, se efectuează în baza prognozelor de dezvoltare fenologică elaborate şi în conformitate cu avertizările realizate.
Cercetătorii din laboratorul „Protecţia integrată” fac cercetări în cadrul proiectului „Estimarea eficacităţii biologice şi securităţii ecologice a pesticidelor bioraţionale noi şi elaborarea procedeelor de aplicare a lor în agricultura ecologică şi convenţională”. Cercetătorii au prezentat experienţele montate în c. Băcioi. Lotul experimental pe suprafaţa de 4 ha include cultura de piersic, prun , cais şi viţa de vie unde se petrece estimarea comparativă a două scheme de protecţie: convenţională şi cea pe baza de mijloace bioraţionale (Funecol, Pelecol, Recol, Kumulus , Reglalg, Paurin) în combaterea bolilor şi dăunătorilor. Conform planului calendaristic sunt efectuate 4 tratamente. De asemenea astfel de experienţe sunt montate şi pe semănaturile bazei experimentale a IGFPP pe suprafaţa de 10 are la tomate, castraveţi şi soia. Au fost prezentate 4 mostre ale capcanelor luminiscente confecţionate în laborator, care trec estimarea eficacităţii lor atractive la diferite culturi agricole şi forestiere.
Pentru îndeplinirea planului de activitate cercetătorii laboratorului Fitopatologie au montat experienţe în complexul de vegetaţie al Institutului şi în condiţii de câmp în raionul Străşeni şi dendrariu din mun. Chişinău. Experienţele sunt montate la culturile de soia, floarea soarelui şi tomate. Conform programului de lucru, de asemenea au fost realizate investigaţii în experienţe de laborator privind testarea efectului unor noi forme preparative a biopreparatului Trichodermină şi Gliocladină.Experienţele sunt în derulare..
În prima jumătate a anului 2014 cercetătorii ştiinţifici ai Centrului Protecţia Plantelor au 36 publicaţii, inclusiv 21 articole, 1 monografie şi 4 brevete de invenţii.
Pentru promovarea rezultatelor cercetărilor ştiinţifice:
Preşedintele comisiei – Vladimir Todiraş, dr.habilitat în biologie
Secretară – Tatiana Tretiacova, dr.în agricultură