Institutul de Genetică,
Fiziologie şi Protecţie a Plantelor
Ministerul Educaţiei,
Culturii şi Cercetării
La 17 şi 19 iunie 2014 Comisia metodică a Centrului Fiziologie şi Biochimie a Plantelor a IGFPP al AŞM a evaluat derularea executării cercetărilor conform programelor de lucru pentru 2014. În acest scop au fost apreciate experienţele de laborator şi câmp ce au fost montate în conformitate cu scopurile trasate. Fiecare responsabil de sarcină a raportat obiectivele preconizate, schema experienţelor, metodologia aplicată, precum şi volumul de lucru. De asemenea a fost evaluată corectitudinea şi regularitatea completării documentaţiei primare.
Promițătoare sunt cercetările realizate în cadrul laboratorului Bioenergetică. În scopul aprecierii noii strategii de îmbunătăţire a C3 plantelor au fost evaluate 34 somaclone de Triticale (R3) şi 10 de Tr. durum (R2). Analiza morfologică la diferite etape ontogenetice a fost suplimentată de studii ale schimbului de CO2 (intensitatea fotosintezei aparente; intensitatea fotosintezei adevărate; intensitatea fotorespiraţiei; intensitatea respiraţiei tipice; eficienţa energetică a fotosintezei), metaboliţilor asociaţi cu fotorespiraţia.
Pentru îndeplinirea planului de activitate cercetătorii laboratorului Nutriție Minerală și Regim Hidric al Plantelor au montat 8 experienţe în Complexul de vegetaţie al Institutului şi 2 experienţe în condiţii de câmp. Conform programului de lucru, de asemenea au fost realizate investigaţii în 7 experienţe de laborator privind testarea efectului unor noi bioregulatori asupra creşterii plantelor de porumb, soia, la etapele iniţiale ale ontogenezei, precum și reacției plantelor de diferite soiuri de soia la conținutul sporit de săruri la etapele inițiale ale ontogenezei.
Cercetătorii laboratorului Biochimia Plantelor au prezentat rezultatele obținute în primele 6 luni ale anului la tema „Obţinerea, determinarea proprietăţilor fizico-chimice şi biologice a regulatorilor naturali de creştere şi implementarea lor în tehnologiile agricole contemporane”. În acest scop au fost optimizate mediile de extragere şi diluare a preparatului Reglalg, a fost elaborată metoda rapidă şi eficientă pentru stabilire a rezistenţei genotipurilor de grâu la temperaturi joase în faza de germinare.
În cadrul aceluiași proiect sunt desfășurate și studiile laboratorului Bioreglatori Naturali conform etapei „Introducerea metodelor, procedeelor şi preparatelor elaborate în tehnologiile de cultivare organică a unor specii de plante”. În această direcție au fost optimizate procedeele de obținere a extractelor vegetale cu conținut sporit de glicozide iridoidice şi fenolice, precum şi procedeele de separare a componentelor majore din sp. Linaria genistifolia (L.) Mill, Scrophularia nodosa şi Verbascum thapsiforme Schrad. În condiții de laborator a fost studiată influența glicozidelor obţinute asupra energiei de creștere a seminţelor, capacităţii germinative și lungimii rădăcinițelor la morcov, tomate, ceapă și castraveți.
Membrii Comisie metodice au fost informați despre îndeplinirea investigațiilor Laboratorului Fiziologia Maturării Fructelor la tema ”Principii şi procedee tehnologice de formare, creştere şi păstrarea a fructelor de soiurile noi de măr în atmosfera controlată”, sarcinile practice fiind finalizate, urmând a fi efectuată prelucrarea statistică a datelor în scopul elaborării tehnologiei de păstrarea a fructelor.
Eforturile cercetătorilor Centrului Fiziologie şi Biochimie a Plantelor și-au găsit reflectare în cele 39 publicații științifice editate în prima jumătate a anului, inclusiv 12 articole și 6 brevete de invenții. Rezultatele științifice obținute în această perioadă au fost apreciate cu 2 medalii de aur, 1 - argint și 1 - bronz.