Institutul de Genetică,
Fiziologie şi Protecţie a Plantelor
Ministerul Educaţiei,
Culturii şi Cercetării
În perioada 17-20 iunie 2013, la Sângerei s-a desfăşurat primul training din cadrul Proiectului „Împărtăşirea reciprocă a cunoştinţelor şi experienței cercetătorilor către fermieri pentru o exploatare durabilă şi ecologică a agriculturii şi protecţiei mediului / ECO-AGRI”, finanţat prin Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat (ENPI) în cadrul Programului Operaţional Comun de Cooperare în bazinul Mării Negre.
La eveniment au participat 32 de fermieri din raionul Sângerei. Un cuvânt de salut la deschiderea manifestări ştiinţifico-practice au rostit: Vitalie Tabarcea, vicepreşedintele Consiliului Raional Sângerei; Maria Nastac - coordonator general de proiect, Asociaţia de Protejare a Omului şi a Mediului pentru dezvoltate durabilă în Lume – ECOM, Constanța, România; prof., dr.hab. Igor Povar, coordonator de proiect din partea Republicii Moldova - Institutul de Chimie al AŞM; acad. Boris Gaina – academician-coordonator al Secţiei Ştiinţe Agricole a AŞM.
În cadrul training-ului au fost prezentate o serie de comunicări ştiinţifice ale cercetătorilor de pe ambele maluri ale Prutului. Fermierii din raionul Sângerei au fost informaţi asupra utilizării fertilizanţilor în agricultură şi aplicării celor mai bune practici agricole pentru fermieri. Un raport în acest sens a prezentat acad. Serafim Andrieş, Institutul de Pedologie, Agrochimie şi Protecţie a Solului „Nicolae Dimo”. M.c. Tudor Lupaşcu, directorul Institutului de Chimie al AŞM, a vorbit despre calitatea apei potabile şi sănătatea populaţiei. Agenda de lucru a inclus tematici precum: „Solurile sărăturate și soloneţizate. Compoziția și calitatea apei de irigație din r-l Sângerei” (raportor, dr. Vladimir Filipciuc, şef Laborator Ameliorarea Solurilor, Institutul de Pedologie, Agrochimie și Protecţie a Solului „Nicolae Dimo”; „Poluarea solurilor și apelor cu nutrienți din agricultură. Măsuri de combatere a poluării mediului cu nutrienți” (raportor, dr. Tamara Leah, dir.adj. Institutul de Pedologie, Agrochimie şi Protecție a Solului „Nicolae Dimo”.
În a doua zi a training-ului a fost organizată vizita la terenurile experimentale în comuna Rădoaia, r-ul Sângerei. Fermierii invitaţi au fost informaţi cu practicile de agricultură ecologică realizate în gospodăria agricolă respectivă în colaborare cu savanţii de la Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al AŞM. În cadrul aplicației în teren, dr. hab. Vasile Botnari, directorul Institutului de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al AŞM şi dr.hab., cercetător ştiinţific principal Valentin Celac, de la acelaşi institut, au vorbit despre cultivarea legumelor în condiții ecologice. Invitatului special din România, prof. dr. Radu Lăcătuşu, Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi, membru al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, România a ţinut o prezentare ce a vizat tipuri de fertilizatori şi sisteme de agricultură în România - trecut, prezent şi viitor.
Training-ul a avut drept scop conştientizarea şi educarea comunităţilor rurale, fermierilor privind impactul asupra mediului generat de activitățile agricole; beneficiile ecologice şi economice din aplicarea îngrăşămintelor organice locale; raţionalizarea şi optimizarea utilizării îngrăşămintelor organice; promovarea practicilor agricole şi agriculturii ecologice (rolul culturilor leguminoase) ca soluţii pentru reducerea poluării cu nutrienţi şi acumularea azotului biologic în sol.
Sesiunea a inclus, de asemenea, discuţii, consultanţă, sfaturi practice privind promovarea, testarea şi demonstrarea tehnologiilor agricole pentru diminuarea eroziunii solului pe versanţi; reducerea poluării indusă de nutrienţi din surse agricole pe solurile erodate; reducerea scurgerilor de azot de la punctele de depozitare necontrolată a gunoiului de grajd, deversărilor de îngrăşăminte în apele freatice prin conştientizarea producătorilor agricoli cu privire la metode ecologice de fertilizare a solurilor.
De menţionat că Institutul de Chimie al AŞM, Institutul de Pedologie, Agrochimie şi Protecţie a Solului „Nicolae Dimo” şi partenerii din trei ţări – România (Constanţa) - lider de proiect; Turcia (Trabzon) şi Armenia (Erevan) au demarat, la 28 decembrie 2012, implementarea proiectului respectiv în cadrul Programului Operaţional Comun de Cooperare în bazinul Mării Negre 2007-2013, finanţat de UE. Scopul proiectului este de a preveni şi a reduce poluarea cu nitraţi din activităţile agrozootehnice, cât şi în conştientizarea responsabilităţilor fermierilor privind importanţa soluţionării problemelor ecologice, inclusiv activitatea umană şi efectele ei.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM