Institutul de Genetică,
Fiziologie şi Protecţie a Plantelor
Ministerul Educaţiei,
Culturii şi Cercetării
În perioada 30 aprilie – 3 mai 2013 la invitația Institutului de Genetică și Fiziologie a Plantelor al AȘM s-a realizat întrunirea specialiștilor de calificare înaltă a companiilor specializate în producerea echipamentului pentru irigarea subterană din SUA GEOFLOW, Rodney Ruskin, SERMIK GLOBAL Sergey Abrosimov și reprezentanții companiei din Israel METZERPLAS, Gidi Sagi și Dov Avital.
În cadrul acestei întruniri s-au discutat particularitățile irigării subterane pentru diverse culturi agricole în condițiile Republicii Moldova. S-au menționat prioritățile irigării subterane comparativ cu irigarea prin aspersiune și picurare la suprafața solului, inclusiv și posibilitățile de utilizare pentru irigare a apelor reziduale.
Au fost efectuate vizite și întâlniri la Academia de Științe a Moldovei la care au participat primvice-președinte al AȘM, academicianul Ion Tighineanu, academicianul coordonator al secției de științe agricole, academicianul Boris Gaina, la Institutul de Genetică și Fiziologie a Plantelor al AȘM, la Grădina Botanică (Institut) al AȘM, întreprinderea ELVITIS-COM director Vasile Vutcarău, comuna Sireț raionul Strășeni și comuna Speia raionul Dubăsari, specializată în producerea butașilor de viță de vie, G.Ț. „Semion Papuc” și S.C. ECOSPIRIT director Vitalii Ababii din comuna Pîrîta, raionul Dubăsari specializate în producerea legumelor și fructelor, S.R.L. NOCTILUCA director Vasile Popa din comuna Negureni raionul Telenești specializată în producerea legumelor, I.S.CVC Mileștii Mici director Gheorghe Castraveț din raionul Ialoveni specializată în producerea strugurilor de viță de vie și vinurilor de calitate înaltă; deasemenea la întâlniri a participat și unul din inițiatorii ideei de a implementa tehnologia de irigare subterană în Moldova, Igor Bugai (doctor în economie).
Directorul Institutului de Genetică și Fiziologie a Plantelor al AȘM, dr. hab. Vasile Botnari, ținând cont de intensificarea frecvenței și intensității secetei, consideră oportună desfășurarea unui ciclu de cercetări și fondarea loturilor pilot pentru testarea în condițiile de producere a eficacității irigării subterane la mai multe culturi agricole în funcție de pretabilitatea solului și a apei pentru irigare.